Friday, August 26, 2011

INSTAX.

salam alaik

yang tengah tu comel jugak..maksud aku lelaki tu.kih3

* * *
bila cakap nama Polaroid,dalam otak semua orang pon terbayang camera yang boleh keluar gambar terus dari atas kan?cool je kan keluar2 gambar terus.popularity polaroid sangat tinggi sehinggakan mana2 kamera yang boleh keluar gambar terus.disebut polaroid.kesian kat brand lain.fujifilm sekarang ni tengah popular menjual instant camera mereka sendiri yang diberi nama Fuji Instax.tapi ramai org still memanggil kamera itu sebagai polaroid.haha.serupa maggie la.mulut tengah ngap mee cintan ke,mee mammie ke.disebut maggie juga.disebabkan branding yang power.

sebetulnya , Instax is Instax. dan Polaroid is Polaroid.masing-masing ada kelebihan tersendiri.


gambar lepas scan masuk pc. Instax Wide 210

kat luar sana mesti ramai terutamanya gadis-gadis yang macam menggelupur nak kamera Instax ini.macam cute dan cool la kan.haha.suka hati la duit korang.tapi nasihat aku jangan la pakai sekatrij dua film lepastu berhabuk dalam almari.Fuji instax mini harganya sekitar rm180-rm200 dan yang Instax wide sekitar rm340.jika korang pandai tawar menawar.dapat lah dengan harga yang lebih murah. 

* * *

aku nak share ngan korang satu page yang menarik.ianya mengenai seorang lelaki yang mengabadikan hidupnya guna kamera Polaroid satu ketika dulu.setiap hari dia menangkap satu gambar polaroid.dia mengumpul gambar polaroid kira-kira 18 tahun dari tahun 1979 sehingga tahun 1997.

inilah gambar terakhirnya bertarikh 25 october 1997.
gambar dia sebelum pergi barangkali.

tekan link bawah ini untuk tengok galeri gambarnya selama kira kira 15 tahun!

ada yang nak beli camera fuji Instax ni secara online? pegi link bawah ni.
akak saffawati
theclickshop
lydia punya.nama nak lulu.letak la rokiah ke.zubaidah ke.

dan aku pula? aku lebih menggemari kamera Polaroid sebenar berbanding Instax . ini antara cerita aku dan Polaroid yang digunakan.


this is why i love analogue!

2 comments: