Friday, October 22, 2010

wanita pertama.



salam alaik.

sebelum aku teruskan.aku gosok mata.dan aku tengok balik gambar diatas.aku rasa nak tergelak.dieja atas nama Islam?hoho.ok.teruskan.lepas semayang jumaat kat masjid negeri td.aku dengar bunyi pembesar suara.kelihatan seorang jemaah menyalakan hailer ke udara dan menjerit meminta perhatian.betul2 lepas imam menghabiskan doa.dakwaannya agak lantang.

"Islam pernah dihina dengan penyebaran karikatur nabi muhammad oleh media denmark dan belanda.tapi kali ini.islam dihina oleh penganutnya sendiri."

"baru-baru ini , isteri perdana menteri malaysia sebagai penganjur dan penaung telah merasmikan dan menyampaikan ucap tama di Festival Busana Muslim yang diadakan di Monaco Sporting Club ,Monte Carlo.dan ternyata festival itu lari dari islam!"

semakin keras suara beliau.flyer di edar kepada orang ramai.rupanya baru aku faham apa yang cuma di sampaikan.ya.ku kira dakwaan beliau berasas.sebagai seorang muslimah yang beragama islam dan wanita pertama dalam negara.beliau merasmikan Festival Busana Muslim yang langsung tidak ada etika pemakaian islam!

aku bukan alim ulamak islam.tapi setidaknya aku tahu apa yang salah apa yang betol.dia seorang muslim. dia sendiri tidak menutup aurat.dan dia menaungi festival mengenai pakaian atau busana seorang muslimah yang langsung tidak muslimah.terdedah sana sini.dibawah nama islam.apakah?tidakkah ini satu penghinaan? dimana letaknya hukum Allah.tidak adakah penasihat agama dalam kerajaan untuk menasihatkan?serangan yang halus terhadap islam.

sehingga ada satu baju yang dipakai terang-terangan nama nabi agung muhammad dalam keadaan terbalik di pakai! apakah? islamkah? bagi aku agak tidak manis pertunjukan fesyen ini diadakan ku kira seperti mencabar hukum Allah.nauzubillah.malaysia negara islam yang kononnya disegani di seluruh dunia.apakah?hahahaha.aku hanya mampu gelak dalam melankolik.

perkara paling basic dalam pemakaian cara islam ialah menutup aurat.jadi?ada otak tuhan bagi fikirlah releven tak relevan festival ni dibuat.

aku rasa bingung.rasanya dah byk kali aku sembahyang jumaat di masjid negeri.tidak pula masjid pasang ayat2 quran kuat2 lepas sembahyang jumaat.petang td berbeza.volume speakernya seolah-olah di pasang kuat2 sampai apa yang jamaah tadi sampaikan tidak didengari.hurmmm.

Patron Datin Paduka Seri Rosmah in her speech during the recently held media conference said, "Contrary to the common belief that fashion and Islam are incongruous, I would like to reiter ate that Islamic clothing, especially for women, can still be fashionable, con temporary and stylish whilst fulfilling the Islamic requirements for being con­servative and modest.

IFF
"In fact, Islamic fashion is now con sidered as a breath of fresh air in a global culture where the flesh can often eclipse the fabric on the runway

-ukur baju badan sendiri- :)

sila like dan untuk tahu perkembangan.

bekas mufti perlis , Dr Asri Zainul Abidin dan pertubuhan lepasan mahasiswa malaysia mesir ( ILMAM) dah bersuara.marilah. :)

5 comments:

  1. salah konsep ni...jgn maki dia, tapi make something to get her back to the correct path

    ReplyDelete
  2. Apabila duit rakyat dihabiskan untuk menyindir islam oleh orang islam sendiri,apa nak jadi ngan Malaysia nih..ya allah.

    ReplyDelete