Saturday, November 2, 2013

buku dan analogi .

salam alaik.

"bezanya kita dengan sebuah buku , ialah kerana kita masih mampu , untuk menulis pengakhiran kita sendiri.kita masih mampu menukar titik noktah , dan kita masih mampu memanjangkan helai-helai muka surat kita sendiri."

* * * 

hari itu , tertakdirnya aku untuk melangkah masuk ke sebuah kedai buku.perasaan itu aneh sekali , kerana aku bukan lah seorang penggemar buku , apatah juga pembaca sejati. dalam ruang sempit kedai itu ,kelihatan terduduknya seorang gadis penuh khusyuk membelek-belek helaian-helain muka surat dari sebuah buku . tenungannya tajam. tepat pada abjad-abjad. tentu sekali dia begitu teliti dengan isi perut buku tadi. ditutupnya buku itu ,lalu diambilnya buku lain dan dibelek-belek helai-helaian buku itu ,dengan mata menyusur memandang dinding , melakukan kira-kira mudah.adakah buku itu mahu dibeli atau tidak.

walaupun bukan pembaca ,aku suka suasana di kedai buku. deretan abjad-abjad tersusun dan suasana sepi itu , sungguh melengkapi. aku lebih gemar melihat bagaimana kreatifnya seorang designer berfikir untuk menerbitkan sebuah cover buku yang mampu membuatkan orang jatuh hati , dan kadangkala terpahat, tanpa perlu dia membelek isi dalam.

semakin hampir aku ke hujung , di sudut kecil itu , kami saling menyapa.

* * *

"mencari buku juga ya? , buku jenis apa yang awak suka?" - tanya dia kepadaku.

"ehh tak. saya kurang gemar membaca buku. cuma suka tengok cover depan. kadang-kadang kalau cover depannya cantik , boleh jadi terbeli juga buku tu kan?haha" - balasku dengan ramah.

"oh , haha.ada juga begitu. berbeza dengan saya , saya tak tengok pun cover depan , yang penting content di dalamnya ," - balas dia.

dia masih lagi tekun membelek-belek beberapa buku yang digenggam di tangan. sedang aku pula menghabiskan masa hanya menjamu mata dengan melihat kekreatifan halaman depan buku.

* * *

jawapannya membuatkan sebuah soalan terpacul keluar dari celahan otak.

"eh cik , tumpang tanya.macammana cik tahu buku yang cik nak beli ni bagus dan berbaloi? " -

"oh . biasanya saya akan membaca beberapa helaian depan , kalau helaian depannya nampak ok , biasanya buku tu berbaloi di beli "

"tapi macammana cik nak tahu yang lepas beberapa muka surat , buku itu masih lagi berbaloi dibeli? " 

" kalau macamtu , kena baca review la , itu pun ada review yang baik dan buruk. boleh jadi orang lain suka , orang lain tak suka "

melihat perlakuannya ,aku membuat konklusi bahawa memilih sebuah buku random untuk dibeli bukanlah satu perkara yang mudah. kita akan melaburkan segenggam wang untuk itu , dan semestinya kita mahu memilih yang terbaik dari deretan buku yang tersusun bercumbu lantai dan syiling itu.

"kalau cik dah beli buku tu , lepas cik dah baca habis dan tak suka , cik rasa rugi tak bayar? "

"mesti la rasa rugi , tapi somehow ,kita kena appreciate,bukan mudah untuk satu buku dikarang dan takkan dalam sebuah buku , satu benda pun kita tak boleh belajar .rugilah macamtu "

"jadi , berbaloikah saya untuk beli satu buku random , yang saya langsung tak pernah tahu mengenainya? "

"cubalah , atleast kita cuba untuk membaca. boleh jadi buku tu jadi favourite kita."

"tapi kalau tak best , rugilah? "

"kamu lebih rugi jika tidak berani mencuba."

dihujung jalan , semua kembali kepada pilihan kita.

* * *

kita dan buku sebenarnya ibarat satu analogi mudah . kita juga berwajah. seperti juga muka depan buku.masing-masing punya wajah berbeda. dan manusia-manusia luar mudah untuk melihat dan menghukum kita ,atas fizikal kita. mudah saja dilantun kata-kata kerana fizikal kita , walaupun mereka masih belum lagi sempat membelek-belek karakter dan personaliti sebenar. ada beratus lagi muka surat yang belum mereka baca tentang diri kita , tetapi awal-awal lagi , boleh jadi kita ini menjadi kesukaan , atau penghinaan.

di balik tabir "front cover" itu lah , tertulis bermuka surat tentang diri kita. ada yang takut untuk berkenalan dengan kita sejak awal-awal lagi , ditutupnya kita , dan diletak kembali di rak-rak kehidupan. ada juga yang membaca beberapa helai muka tentang diri kita , lalu terus saja terdetik perasaan suka .tidak lupa mungkin juga terdetik perasaan benci. halaman-halaman berikutnya selepas helaian awal itu terus ditinggalkan. terus di"beli"nya kita , dan dipimpinnya kita balik kerumah , dengan harapan , selesainya kita "dibaca" , muka surat penamat nanti ialah pengakhiran bahagia.

* * *

dalam kaca realiti , tidakkan mungkin kita mampu untuk memuaskan hati segenap sudut pihak. di setiap penjuru badan , kita diperhati . kita dikaji baik dan buruknya . kita ibarat diberi "review" seperti juga review-review buku di goodreads.

" bagus buku tu ,beli la ,aku jamin kau tak menyesal punya ,ramai dah baca, ramai yang suka " 

"buku tu tak best langsung , baca part depan pun dah bosan , rugi rugi"

tetapi percayalah , takkan mungkin sebuah buku yang secantik mana tulisannya , mampu puaskan hati semua pembaca. begitulah juga kita , semampu mana pun kita cuma untuk memuaskan hati semua , takkan mungkin kita berdaya. sungguh. takkan ada kudrat.

tapi percayalah , di setiap batang yang terbonjolnya duri-duri tajam , pasti adanya bunga. kenapa perlu menggenggam yang sakit sedang kita boleh menghayati yang manis?

* * *

bezanya kita dengan sebuah buku , ialah kerana kita masih mampu , untuk menulis pengakhiran kita sendiri.kita masih mampu menukar titik noktah , dan kita masih mampu memanjangkan helai-helai muka surat kita sendiri. tidak seperti semua buku-buku , yang sudah ada akhir. yang sudah tamat riwayat. yang sudah mati. sebelum dibeli.

* * * 

buku itu , kita. pilihan kita. ambil lah pensel , dan coretlah sepuasnya. kerana , buku itu. kita . pilihan kita.

p/s : lokasi : Bent Books , West End.
p/s : kisah separa sebenar. dengan watak sebenar :')

14 comments:

  1. Replies
    1. tajam ? haha. terima kasih fazrul kerana membaca : )

      Delete
  2. Replies
    1. a weak analogy btw , how can money be compared with life?

      Delete
  3. Best. Hidup dan hukuman orang. Analogi buku dan manusia, buat tersentak jiwa. But at least its true. Sangat kena dgn perasaan skrg. Thnks anas! Nice write up

    ReplyDelete
  4. Best anas. Tapi tak tahu mungkin zaman sekarang ada yang menulis buku atas sudut meraih keuntungan semata-mata. Somehow buku dia tak bermanfaat pada manusia, mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa , semestinya ada golongan begitu. kena pandai memilih juga kan?

      Delete
  5. Mohon anas tulis buku.. hebat sangat ni.. sekiannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mana adaa la dayahhh. tulis saja saja je nii.

      Delete