Thursday, May 23, 2013

bahan ketawa.

salam alaik.

melihat manusia sanggup bertumbuk , bermandi kata-kata kesat dan berlagak iras-iras sarip dol hanya kerana satu perlawanan bola sepak ialah antara perkara yang menggelikan hati aku hari ini.

geli hati melihat betapa level kedangkalan manusia sudah jauh kedepan dan maju seiring dengan pelancaran samsung S4 .

* * *

teknologi makin maju kedepan , perut makin boyot ke depan , usia makin tua , tapi otak lagi kanak-kanak dari kanak-kanak.

malu la weh. malu .malu. kalian duk bertumbuk luar stadium nak pertahankan tim masing-masing , yang berader2 player yang berlainan tim tadi padahal esok lusa rilek je lepak kedai kopi order teh o ais , sambil-sambil hisap rokok. walaupun melepak di kedai kopi , order teh o ais bukanlah perkara yang salah. nampak?

bila dorang tengok surat kabar(selain utusan malaysia) kot-kot ada berita pergaduhan korang yang maha epik , boleh jadi makin kelaut lagi dorang main lepas ni. kalau nak lagi sedap , aku ada cadangan untuk "hooligans" wannabe ini . letak diorang yang tengah sedap duk bertumbuk tadi dalam kandang singa , kita tengok siapa "tumbuk" siapa.

* * *

mungkin ayat aku nampak kasar , tapi pendirian aku simple , orang yang selesaikan masalah guna kekerasan atau kekuatan fizikal , ialah orang yang bodoh.

sekian.

Sunday, May 12, 2013

memori.

salam alaik.


----------------------------------------------------------------------------------------
"my mother , had she been alive , might have found a way through to me because she was always good at that , taking my arm and saying, "come on,Charley.what's the story?" But she wasn't around , and that's the thing when your parents die , you feel like instead of going into every fight with backup ,you are going into every fight alone" - Chuck Benneto.

* * *
and that's the thing when your parents die , you feel like instead of going into every fight with backup ,you are going into every fight alone.
* * * 
and that's the thing when your parents die , you feel like instead of going into every fight with backup ,you are going into every fight alone.
* * * 
and that's the thing when your parents die , you feel like instead of going into every fight with backup ,you are going into every fight alone.


-----------------------------------------------------------------------------------------

al-fatihah untuk ibu. tidak banyak untuk ditulis hari ini.kerana tangan tidak mampu menulis apa-apa.

* * * 

terlalu emosi barangkali.

oh ya. selamat hari-hari hari ibu.

Monday, May 6, 2013

negaraku.

salam alaik.

*post ini panjang , terima kasih pada yang sudi membaca sehingga habis.

"hidup kalau penuh prasangka , nak bangun tidur pun tak boleh , kerana boleh jadi kita bangun tidur dengan berprasangka , kita hensem , tapi sebenarnya kita tidak"

saya seorang Melayu , dilahirkan di bumi bernama Malaysia. sejak dibangku sekolah lagi , saya sudah mengerti bahawa negara tempat saya dilahirkan bernama Malaysia ini bukan dihuni Melayu sahaja. kerana ketika saya bersekolah rendah dan menengah , saya mempunyai ramai kawan-kawan Cina ,dan juga India.

di sekolah , kami diajar dengan aspek-aspek perpaduan.kami diminta bersyukur kerana di bumi bernama Malaysia ini , masyarakatnya majmuk , ada banyak kaum lagi-lagi di Sabah Sarawak.Kalau tiba bulan kemerdekaan ,mesti ada pertandingan melukis poster dan mewarna , dan dalam lukisan kami ketika itu , mesti ada seorang Melayu , Cina dan India , dalam lukisan itu juga , semuanya dalam keadaan senyum , orang kata aman sekali.

Saya ada kawan cina yang sangat rapat ketika di sekolah menengah ,Mo Shuen Yu namanya. kami duduk sebelah menyebelah ketika di tingkatan dua.dan pada kami , tidak ada istilah kamu bangsa cina ,aku bangsa melayu , kerana kita makan nasi lemak sama-sama ,dan kita orang Malaysia.setiap hari kami berkongsi cerita,belajar bersama-sama,gelak sama-sama.saya  ingat lagi bila dia mengatakan "untunglah kamu Anas ,dilahirkan sebagai orang melayu , senang dapat masuk universiti , banyak orang tolong , kami orang Cina kena usaha keras dari kecil , sebab itu woo orang cina sangat-sangat strict bila buat bisnes , sebab kami takda dapat bantuan woo , semua kena berdikari. " terkesan juga ayat itu kepada saya.kadang-kadang saya simpati pada mereka.

dia pula datang dari keluarga Cina yang sederhana ,bukan Cina up-up yang kaya. bercakap bahasa Melayu fasih dan tahu sejarah Malaysia.setahun duduk dan bersahabat dengan dia , kurang jurang perkauman antara kami. saya tidak menafikan di sekolah, ada juga perangai bangsa Melayu dan Cina yang rasis. orang-orang bodoh sebenarnya berada di mana-mana. ada juga rakan cina saya yang tidak berapa sukakan Melayu.dan ada juga rakan Melayu saya yang tidak sukakan Cina.tapi biasanya golongan begini muda saja dikesan di sekolah-sekolah ,jenis golongan yang bawa beg sekolah sekadar untuk mengisi angin. pergi ke sekolah sekadar untuk memakan angin. dan mungkin membuang angin.

selepas diteliti , saya faham benar kenapa sentimen ini wujud . mereka seolah-olah cemburu melihat bangsa saya sudahlah dapat bantuan , pun tidak digunakan sebaiknya. tetapi ada juga yang entah kenapa rasisnya. seperti yang saya sebut , orang bodoh berada dimana-mana. saya juga ada seorang rakan India yang sangat saya rapat ketika di sekolah menengah , Suresh Arjunan namanya. kami berjalan ke sekolah bersama-sama setiap hari, buat homework sama-sama , ya.senang cerita hubungan kami sangat rapat.tetapi rapatnya hubungan saya dengan bangsa lain , akrab mana pun kami , akan terlerai juga di kandang politik. se"melayu" mana pun rakan cina saya tadi , dah katakanlah tahap melayu-nya itu lebih melayu dari seorang remaja Melayu yang hari ini dah kelaut meneguk arak dan sakan berdisko , percayalah , terputus juga ikatan itu di medan politik.

* * *

dalam konteks politik , saya masih merasakan politik di Malaysia ialah politik perkauman . politik di mana , orang Melayu mesti undi orang Melayu , dan orang Cina mesti undi orang Cina. orang Melayu yang jenis mengundi calon Cina , itu namanya pengkhianat dan penjual bangsa Melayu. sejak saya kecil hingga lah besar , setiap tahun saya didodoikan dengan suntikan perpaduan . (baca perpaduan palsu) dimana ada iklan-iklan muhibah , ada kempen-kempen dan program-program agar kita yang berbilang bangsa ini saling mempercayai dan bekerja sama untuk memajukan negara.saling membantu dalam kesusahan dan bersama-sama setiap masa.

tetapi sebenarnya , apa yang berlaku ialah palsu belaka. orang-orang melayu di Malaysia rata-ratanya takut dengan kuasa politik orang Cina.ketakutan itu dibina dari hari ke hari ,dan dari segenap segi.walaupun ketika kecil , kita bersahabat , kita berkawan dengan orang cina ,tetapi dalam konteks politik,orang Melayu majoritinya berpegang kepada kaedah " kau nak negara ni hancur dan dijual dan jadi macam Singapura , kau undilah cina terutamanya DAP" .dalam politik Malaysia , haram untuk orang Melayu menyokong orang Cina , kerana orang Cina ini sebaik mana pun dia , dia ada agenda tersembunyi. orang Melayu hendaklah bersatu .jangan ada Umno , jangan ada Pas. cukup satu parti untuk menjaga orang Melayu dan untuk menentang agenda tersembunyi orang Cina. (walaupun parti majoriti cina tu bertanding suku dari keseluruhan jumlah parlimen) .

dalam konteks politik Malaysia juga ,pemikiran rakyat Malaysia rata-ratanya masih sama iaitu ,hanya orang Cina boleh jaga orang Cina ,hanya orang Melayu jaga orang Melayu dan orang India jaga orang India.jika seorang Melayu mengundi calon Cina yang bagi dirinya adil,amanah dan boleh membantu masyarakat berbilang bangsa di kawasannnya, tindakannya itu salah , kerana ingat ! orang cina ini ada agenda. oh maafkan saya , orang cina beragenda ini ialah dari parti DAP. jika cina itu dari calon MCA atau Gerakan , mereka tiada agenda rahsia .


tetapi tidakkah perkara ini sangat kontradik dengan apa yang kita belajar di sekolah? hidup kita terlalu banyak prasangka kaum.Jika sebagai contoh rakan Cina saya di sekolah menengah tadi menjadi calon dan saya mengundinya kerana saya kenal peribadinya , sudah tentu saya di cop pengkhianat orang Melayu , kerana tidak ada dalam kamus orang Melayu "bangsa lain boleh juga jaga kebajikan kita" .langsung. tidak ada. orang Cina pun majoritinya begitu juga , perkara yang sama.

* * *

habis orang melayu takda agenda tersembunyi ? sudah semestinya ada. agenda yang baik-baik seperti mendaulatkan Islam,memastikan anak-anak melayu terjaga akhlaknya,memastikan kaum Melayu tidak malas dan buncit disuntik bantuan dan sebagainya,tetapi ada juga agenda Melayu lain yang dibawa.

agenda sesetengah orang Melayu yang lagi power mudah saja , iaitu agenda mengkayakan kroni , anak dan bini , sambil memastikan rakyat rilek-rilek saja sambil hirup kopi di petang hari sambil berkata "bersyukurlah negara ni aman ,takda peperangan".tapi agenda-agenda berbahaya sebegini orang Melayu kita taknak ambil port sangat , sebab kita lebih ghairah menghalang agenda tersembunyi orang Cina yang digemburkan.

* * *

matematik disini mudah aja.tidak semua Melayu itu baik , tidak semua Cina itu teruk , tidak semua Melayu yang kita angkat itu amanah , dan tidak semua Cina yang kita ketepikan itu beragenda buruk.tidak semua Melayu itu teruk , dan tidak semua Cina itu adil.dan kita juga tidak boleh memilih untuk dilahirkan sebagai bangsa apa.

ayat "tidak semua" ini sungguh powerful sekali. kerana ianya bermaksud , semua orang boleh jadi baik atau buruk , tanpa perlu lihat pun dia lahir dari kaum apa.

menjelang 13 Mei kira-kira beberapa hari lagi ,saya perhatikan makin kuat bertiup khabar-khabar angin perbalahan kaum. ya tuhan , dangkalnya manusia.bagi saya percikan-percikan sebegini memang dirancang menjelang 13 Mei. saya dapat rasakan.bagi saya , bertiupnya berita-berita seperti ini langsung tidak menyelesaikan masalah. malah mengeruhkan lagi. dari kejauhan , saya hanya mampu menggeleng kepala.nasihat saya , jika percikan-percikan api perkauman yang tidak sahih , mohon jangan disebarkan sewenang-wenang. media sosial sekarang , lagi laju dari dari KTM(itu semestinya) , jadi jangan burukkan keadaan.

percayalah seruan api-api perkauman ini hanya kerja orang-orang berkepentingan yang tidak bertanggungjawab. apa niat mereka? cuma tuhan saja tahu. jika anda mengalami provokasi , atau melihat provokasi , bertindaklah dengan waras dan matang , kerana sekali kita termakan mainan provokasi , maka buruk di akhirnya nanti.

saya mahu perpaduan sejati. di mana kita boleh jaga sesama kita. tanpa ada prasangka bangsa sama sekali. sudah 55 tahun merdeka , masih tetap terpisah. oh sedihnya Malaysiaku.

tolong bunuh perkauman. humban dalam laut paling dalam.

sekian.
seorang anak Malaysia yang rindu Nasi Lemak.

8.48pm
St Lucia , Brisbane.

melayu apatah lagi. *credit : HilalAsyraf


Friday, May 3, 2013

kalau dah buta tu buta juga.

salam alaik.


kalau orang yang dilahirkan sebagai Melayu-Islam rasa iklan kat atas ni tak mende-mende , aku hanya mampu geleng kepala.

aku.tak tahu nak cakap apa dah.

* * *

"a vote for DAP = a vote for PAS"

maksudnya , jangan undi DAP . sebab undi DAP sama juga undi PAS.slogan ini memang sengaja dibuat untuk menakut-nakutkan pengundi cina dengan parti PAS , menakutkan orang cina dengan bahaya yang mereka akan dapat kalau sokong PR.orang cina tak boleh berhibur ,tak boleh itu , tak boleh ini.supaya orang cina tak undi PR yang terkandung dalamnya parti PAS.

maaf.tetapi majoriti orang cina tak pernah makan pun permainan macamni. rakyat malaysia nak politik matang . politik hujah. politik idea.

* * *
yang aku nampak sekarang BN main politik ketakutan. politik ancaman. politik prasangka. jangan undi pas , nanti ...... habisla... jangan undi dap nanti ....habisla... idea kamu mana idea kamu?bahkan semua prasangka ini sudah dijawab pun sebenarnya.

* * *

jadi apa yang aku cuba stresskan sebenarnya ni?

"kalau kau biarkan media senang-senang memijak-mijak kepala kau"

aku hanya mampu menggeleng kepala.

Thursday, May 2, 2013

pesanan hari ini.

salam alaik.

ayah aku banyak kali berpesan , hidup tak kaya tak apa , cukup biasa-biasa. janji jangan buat aniaya pada orang. nak hidup kaya boleh , tapi jangan buat seleweng dan aniaya pada orang.

sebab ayah aku pesan , setiap kali kita buat aniaya pada orang , buat seleweng dengan amanah yang kita dapat , kesan negatif perbuatan itu akan datang selubung kita slow-slow di kemudian hari.

hidup tak tenang. mati apatah lagi.

* * *

"bahagia dalam kehidupan , tanpa ada serabut dan masalah."

* * *

mungkin itu maksud sebenar utk perkataan "mewah" .

mohon Dewan Bahasa dan Pustaka buat kerja.baru rebel.