Tuesday, February 19, 2013

safely arrived.

salam alaik.selamat sampai di Brisbane pada 16 februari ,jam 8 waktu tempatan. ya. rasanya musim summer tak habis lagi tapi kat sini sejuk juga.sekitar 22 degree celcius. hujan tak habis-habis.

ya. aku still meng-adapt-kan diri dengan tempat ni. tak habis-habis selsema. budak-budak lain rilek je. aku rasa darah melayu sejati memang begini. hihihi.

second day dah kena culture shock. anjing tak dikenali rilek je masuk rumah. terkejut semua budak-budak berkain pelikat. kahkahkah. agak kelakar juga. dah biasa nampak kucing , tiba-tiba nampak anjing dalam rumah , ya, itu la culture-shock.

* * *

banyak nak dikongsi. mungkin di lain masa. thanks guys : )

Friday, February 15, 2013

final day.

salam alaik.

ya , the countdown is over. tommorow is a new beginning. there's not much word to say , because the feeling inside just cant be described. It's a strange feeling. I never feel the same feeling like this before, honoustly.

new world , but All I want is the same , old me.

Thursday, February 14, 2013

keep calm and pack.

salam alaik.

sayup-sayup. aku mula mengemas barang. dan sambil mengemas barang , aku pasang lagu ,


lalu aku karaoke sebentar.

* * * 

All my bags are packed I'm ready to go
I'm standin' here outside your door
I hate to wake you up to say goodbye
But the dawn is breakin' it's early morn
The taxi's waitin' he's blowin' his horn
Already I'm so lonesome I could die

So kiss me and smile for me
Tell me that you'll wait for me
Hold me like you'll never let me go
Cause I'm leavin' on a jet plane
Don't know when I'll be back again
Oh baby, I hate to go

There's so many times I've let you down
So many times I've played around
I tell you now, they don't mean a thing
Every place I go, I'll think of you
Every song I sing, I'll sing for you
When I come back, I'll bring your wedding ring

Now the time has come to leave you
One more time let me kiss you
Close your eyes I'll be on my way
Dream about the days to come
When I won't have to leave alone
About the times, I won't have to say

* * * 
phew. makin tak jadi aku kemas barang.

p/s : 1 day left.

Wednesday, February 13, 2013

salji.

salam alaik.

"awak , orang nak ikut awak ke sana . orang nak main salji jugak " - Amira

"eyh , Brisbane mana ada salji , panas la kat situ " - Anas

"alaaa , orang nak tempat yang ada salji.habis kat mana yang ada salji? " - Amira

" I-City kan ada.hihi? "- Anas

"........" -Amira

* * * 


I'll be missing you Nur Amira Syazwani :  )

Tuesday, February 12, 2013

flight confirmation.

salam alaik.

" percayalah bahawa mak pasti bangga dengan kamu .percayalah walaupun dia dah tiada , tapi dia mesti ingat kamu "

* * *

alhamdulillah.syukur ya Allah ,selepas bertahun dengan penat jerih dalam menuntut ilmu , selepas menghadapi  pelbagai jatuh dan bangun, Allah memberi aku peluang yang mungkin tidak dikecapi orang lain .Sabtu ini , 16 Februari , aku akan berangkat ke Brisbane , Australia untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Environmental Engineering di University of Queensland di bawah tajaan MARA.Mungkin aku tidak sedar , cuma tinggal beberapa hari saja lagi bagi sebuah impian yang selama ini hanya jadi mainan sebelum tidur , bertukar menjadi sesuatu yang realiti. ya , selalu sangat jadi mainan sebelum tidur.

sebelum ini , kerap aku terbaring di katil sambil membayangkan suasana di lapangan terbang , sejak di bangku sekolah lagi , aku mengimpikan sebuah suasana di mana pada hari tersebut , aku akan memakai pakaian yang cantik-cantik, menggalas beg dan memegang passport ,memeluk dan bersalaman dengan sahabat-sahabat , ahli keluarga , ayah dan tentunya ibu.

aku akan melambai turun dari eskalator itu dengan penuh keceriaan , dengan penuh senyuman , ke arah semua orang dan aku akan melangkah dan melangkah akhirnya bayang-bayang semua tidak lagi dapat dilihat. dan saat itu , aku tahu , bermulalah hidup di rantauan.

mungkin kerana angan-angan ini jugalah yang memandu aku selama ini.

* * *

ketika ini , tidak ada satu perasaan lain yang terbenak dalam hati aku. kecuali kesedihan.mungkin bagi kawan-kawan lain , mereka gembira dengan rezeki ini .tampak gembira dan ceria semuanya .tidaklah aku katakan aku tidak gembira.tentu sekali aku berdebar dan tentu sekali aku tidak sabar untuk berada di tempat baru.tetapi dalam diam? setiap kali aku membayangkan hari penerbangan itu nanti ,setiap kali itu jugalah air mata jatuh. jatuh terkenang seorang insan bergelar ,

ibu.* * * 

sebagai satu-satunya anak yang masih belum berjaya dan bekerja , tentunya hati aku luluh memikirkan arwah ibu. anak mana yang tidak ingin membanggakan ibubapanya ketika mereka berdua masih bernyawa? ketika arwah mak sakit tenat sehingga tidak mampu bangun , makan dan minum dengan sendiri beberapa bulan lepas , aku selalu terfikir bagaimana agaknya nanti ketika hari penerbangan aku.bagaimana dia mampu menghantar aku di lapangan terbang kelak.dan bagaimana aku akan rela untuk melambainya pergi sedang dia melawan sakit yang amat sangat.apakah harus aku korbankan cita-cita ini , demi menjaga dia. dan aku sangat faham , apa erti aku di luar negara , bergembira sedangkan ibu di rumah terlantar tenat.

sesungguhnya rancangan Allah itu lebih baik.

* * * 

arwah mak selamat kembali ke pangkuan-Nya , dan moga-moga hilang semua sakit yang menyerang segala sudut badannya. dan ya , hati anak mana yang tidak runtun apabila sebuah berita gembira yang patut dikongsi bersama ibu dan ayah , tidak kesampaian .dan hari itu nanti , aku sedar , aku tidak mampu lagi memeluk dan mencium seorang yang bergelar,

ibu.

aku tidak dapat membayangkan hari itu nanti.sungguh. mungkin aku akan menangis. sudah hampir pasti.dan aku akan membayangkan selepas itu ramai yang akan melabel aku sebagai anak yang manja , berpisah sikit pun nak nangis , tak gentle dan tak lelaki.

tapi percayalah , beban yang dipikul untuk meninggalkan seorang ayah bersendirian di rumah dan beban mengingatkan yang hidup ini akan ditempuh tanpa seorang bergelar ibu tidak mampu lagi disembunyikan.

maka air mata penawarnya . aku harap kalian faham .


* * *
apa-apa pun ,kepada mak dan abah , terima kasih banyak-banyak membesarkan Anas. kepada adik beradik yang memang tak putus memberi sokongan dan bantuan , kepada Nur Amira kerana sudi menemani, dan terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada  rakan-rakan dan guru-guru seawal di tadika Kemas , SK Taman Ehsan , SMK Taman Ehsan , SM Sains Seremban dan juga Kolej Mara Seremban. terima kasih kerana semua jasa dan persahabatan.tidak lupa rakan-rakan yang kenal secara sengaja dan tidak sengaja , pembaca blog ini , dan semuanya.

aku akan bertolak jam 9.00 pagi di KLIA. dan petang itu , aku akan mulakan hidup baru.terima kasih.terima kasih.terima kasih.

aku mohon doa dan kekuatan untuk menempuh hari mendatang.moga aku tidak lupa diri.
------------------------------------------------------------------------------------------------

sementara ibu dan ayah kamu masih ada , bahagiakan mereka dalam apa juga cara. hargailah , doakanlah , lindungilah dan berjasalah : )

p/s : sedekahkan al-fatihah kepada arwah ibu saya.terima kasih. : )

Friday, February 8, 2013

a last visit : KMS

salam alaik.


takda apa yang berubah sangat di KMS . kecuali bekas-bekas pelajarnya makin hari , makin terserlah kekacakan.

jaga-jaga.

Wednesday, February 6, 2013

a last visit.

salam alaik.

kadang-kadang rasa teruja yang terbenak dalam dada itu , terlalu berbunga-bunga. sehingga aku tidak tahu mahu bermula bagaimana , tentang apa , di mana , dan kenapa.

ketika aku masih lagi dibangku sekolah , aku selalu impikan satu hari dimana , hari tersebut aku akan pulang melawat semula sekolah tempat aku belajar , aku akan datang sebagai bekas pelajar . dan hari itu , aku akan berjumpa guru-guru lama , yang penuh jasa berbakti , dan aku mahu sebut satu-satu kepada mereka tentang perkataan yang berbunyi terima kasih . dan aku membayangkan hari itu , aku akan memohon halal ilmu dan memohon restu agar dimudahkan urusan.

waku itu , aku masih lagi di tingkatan empat. waktu itu , impian itu hanya impian mainan. tetapi selepas kira-kira 4 tahun berlalu , rupanya impian itu akhirnya menjadi nyata.


ketika aku melihat pelajar diatas tidur berbaring di dalam surau , sebenarnya scene begini sudah cukup menceritakan hidup selama dua tahun di sekolah asrama. tak perlu aku taip panjang-panjang. emosi dari kepenatan tidurnya , tetapi berbaring dengan harapan selesa untuk lena ,selepas menempuh hari yang memenatkan dan sukar , itu lah aku kira-kira empat tahun yang lepas.

kerana itu , saser istimewa di hati aku, kerana jerih yang aku alami disitu , tidak sama dengan di tempat lain. di mana jerih di situ , aku boleh ingat satu-satu .

dan aku hanya akan tersenyum mengenangnya.

* * *

insyaAllah , aku akan kembali , sebagai orang yang berjaya pula.

terima kasih SASER . terima kasih.

Tuesday, February 5, 2013

persediaan untuk fly #3

salam alaik.

aku sebenarnya dah berbulan-bulan berazam satu perkara. aku berazam nak jadi pelajar kejuruteraan dengan skill memasak paling power.waktu awal-awal aku berazam tu pulak scene MasterChef tengah top.tengok budak-budak yang masuk Masterchef bukan calang-calang.arkitek ada , pakar kecantikan ada , ustaz sekolah agama ada .yang menang pun doktor gigi dengan ahli geologi .tapi aku rasa ramai lagi di luar sana yang power-power memasak tapi tak lepas masuk MasterChef , aku syak dorang tak lepas kerana bidang profesional dorang tak boleh disiarkan untuk tontonan umum , kerana terlalu bahaya kepada masyarakat.contohnya ,

Ahmad , 30 tahun
Pakar Buat Bom.

ataupun ,

Tracy , 25 tahun
Penari Tiang.

ataupun ,

Haron Ali , 24 tahun
Macai dan Ahli Perkasa.

ataupun ,

Nurul  , 26 tahun
wartawan Utusan Malaysia.

ataupun ,

Melisa , 23 tahun
Model majalah Mangga.

jadi berbalik kepada azam aku tadi , selama berbulan-bulan aku berazam . tapi tanpa usaha , akhirnya azam aku hanya sia-sia. pernah la aku turun dapur perhati ayah aku masak kari. aku ada juga ingat-ingat dalam kepala perihal halia , bawang putih , serbuk kari berapa sudu ,dua tiga benda-benda lain ,di potong , blend  , tumis , masuk itu masuk ini,lepastu siap.

tapi lepas beberapa hari , yang aku ingat cuma perut aku kenyang.

* * *

itu la silapnya persediaan untuk fly aku kali ini.aku tidak membekalkan diri dengan ilmu memasak yang berwawasan. tapi kira ok lah kan boleh masak telur goreng sama udang celup tepung? kahkahkah.

Monday, February 4, 2013

persediaan untuk fly #2

salam alaik.

Taman tasik metropolitan ,Kepong.

kata senior ,

"beli sunblock banyak-banyak. kang kering kulit tu kang,Brisbane ni panas"

malangnya otak aku hanya memikirkan cuaca dingin bersalji.

lol.

Sunday, February 3, 2013

persediaan untuk fly.

salam alaik.

haritu aku ada tanya Alang satu soalan yang cukup serius.iaitu aku tanya Alang , benda-benda apa yang penting sangat dan sangat wajib di bawa ke Australia. aku kalau ikutkan malas nak beli banyak barang kat sini . aku ingat nak beli ala kadar , lepastu shopping kat sana.

lepastu Alang menjawab.dengan penuh keinsafan.

"kau beli boxer banyak-banyak wehhhh. kat sini boxer mahall, aku menyesal gila tak beli banyak. sekarang aku ada 4 boxer je"


woi beli boxer banyak-banyak woii.

kahkahkahkah.kat Banting takda kedai jual boxer ke Lang?

aku rasa boxer Aussie diperbuat dari bulu kangaroo.

p/s : Alang ialah pemuda Banting yang kini sedang menuntut di University of Southampton.dia bercita-cita menjadi ahli parlimen Banting.

a wish.

salam alaik.

khabarnya minuman dekat Aussie sedap-sedap. mahal-mahal. tapi aku tak rasa boleh challenge feeling lepak mamak sampai pukul dua pagi dan bercakap tentang perkara-perkara separa serius .

only in mamak.

segelas nescafe ais di bumi sendiri, mana kan sama dengan expresso coffee di bumi orang.

minggu terakhir di Malaysia. hati makin lama makin sedih.

Friday, February 1, 2013

pahit dalam berkata benar.

salam alaik.

tiba-tiba aku berdebar. dan aku sedar debar ini tentang apa. aku faham benar perasaan ini . perasaan simpati  apabila seseorang itu berkata benar , dan akibat berkata benar , dia diburu , dicari hingga jumpa. dan aku hanya dapat melihat dari jauh , pemburuan itu.maka lidah si pengata benar itu pasti terasa pahit. kerana sesungguhnya benar itu rasanya pahit. aku tidak tahu adakah dia akan munculkan diri , ataupun melarikan diri.

* * *

aku tidak dapat membayangkan apa yang akan berlaku apabila pemburuan itu nanti berlaku di depan mata. aku tidak pasti. adakah aku akan bangun , cuba mempertahankan si pengata benar. atau pun hanya akan kemuncup di balik belakang kerusi. takut.dan menikmati api-api perkataan yang akan terpacul. dan terasa betapa pengecutnya aku.sekadar membuat tidak tahu.

sungguh aku keliru.mohon tuhan beri kekuatan.

dan aku faham , inilah pahitnya dalam berkata benar.