Friday, June 29, 2012

LOMOGRAPHY : im back.

salam alaik.

sudah lama benar kamera-kamera itu di dalam kotak . sudah lama kamera-kamera itu tidak diisi dengan film dan digunakan. sudah lama benar aku tidak keluar berjalan di bandar , memerhati gelagat warga kota yang bermacam-macam . berjalan ke sawah padi untuk merakam kehijauan alam , ke pantai memerhati ombak-ombak membadai dan ke bukit menyaksikan luasnya bumi tuhan.

mungkin kerana aku sibuk untuk menghabiskan peperiksaan Alevel yang sungguh penting,sehingga aku terpaksa meninggalkan hobi dan minat ini.diselit pula dengan tahap kesihatan ibu pada ketika itu , menyukarkan lagi aku untuk keluar bergembira .tak sanggup juga membiarkan hati ini bersuka ria sambil teringatkan ibu yang derita.

* * *
camera : zenit TTL 

camera : lomography sprocket rocket.

camera : zenit E.

hasil pure dari kamera film yang saya gunakan.tidak di-edit dari segi composition dan warna gambar.hanya di-edit secara suka-suka dari segi alignment gambar di lomography.com

* * * 

 camera : Superheadz UWS.

 camera : LCA.

camera : LCA.

dan kini aku boleh kembali aktif dalam film photography. menggunakan kamera-kamera film untuk mendapat kepuasan diri.keluar melihat dunia .keluar memerhati gelagat kota dan menyusuri desa. 

ingin tahu tentang lomography?

bagaimana untuk bermula?

ada pertanyaan? jangan segan untuk bertanya aku.jika mampu dijawab , pasti akan dijawab. kerana film photography dan lomography ini ialah hobi yang sangat menarik. dan tak sama dengan photography yang lainnya. 

lomo on!

untuk kamu.

salam alaik.


sedang sibuk-sibuk berjalan-jalan di facebook , tiba-tiba mesej diatas terkeluar di newsfeed.untuk kamu katanya.

* * * *

untuk aku? : )

post original : facebook Mutiara Kata

Wednesday, June 27, 2012

selamat tinggal ibu.

salam alaik.

"ya Allah , jika mati itu lebih baik baginya , maka kau tariklah nyawanya dengan keadaan beriman dan janganlah kau tarik nyawa ibu dalam keadaan serba sakit ya Allah"

jarang sekali air mata turun ketika berdoa , jarang sekali hati ini bercucuran dengan rasa yang tidak dapat diceritakan ketika menadah tangan ,berdoa kepada Allah.sehari-hari selepas solat fardhu , hanya doa ini yang aku ungkapkan.hanya kata-kata ini yang mampu dilafaz kerana hati ini sudah tidak dapat lagi bertahan melihat seksanya ibu meronta tanpa suara , gelisah tanpa daya , dan tidur yang tanpa lelap.jika yang melihat ini sudah tidak mampu bertahan , apatah lagi si ibu yang memikul rasa-rasa sakit itu.

* * * 

satu pagi yang suram , abah mengejutkan aku dari tidur yang jarang sekali lena .

"anas , abah harap awak dah besar dan dewasa , terima hal ini elok-elok ya? mak dah tak lama dah tu"-abah

abah mohon aku untuk kuat ketika itu, tapi dalam sedar , air mata dia yang aku nampak keluar ,teresak-esak menahan sedih. sebagai seorang bapa yang tidak bekerja dua tahun untuk menjaga ibu sepenuh masa ,pagi dan petang , siang dan malam , aku faham erti air mata itu terbit dipipi tua abah.aku usap-usap belakang abah , sambil aku kawal pula emosi diri sendiri.

abah , mendungmu kan berlalu.

aku segera mandi , mengambil surah yasin dan membaca ditepi ibu , mengharapkan Allah akan memudahkan urusan.rumah makin dipenuhi , setiap saat bertambah-tambah orangnya.keadaan jadi sayu sambil ibu tidak henti-henti memanggil nama , tapi tidak ada sesiapa yang memahami. doktor mengesahkan kanser itu sudah makin ganas menyerang sel otaknya ,sehingga kebolehannya bertutur , sudah hilang. hanya suara yang memecah kesunyian , tapi tiada satu pun yang dapat difahami.pun begitu , aku faham benar apa yang ditutur ibu , bahasa kesakitan dan penderitaan.

* * *

"Alhamdulillah,terima kasih ya Allah , kerana kau tamatkan derita ibu,"

itu lafaz pertama yang terungkap di bibir ketika melihat dengan mata sendiri ibu yang disayangi menghembuskan nafas terakhir disisi aku dan adik beradik lain.

tepat jam 3.40 petang, 21 Jun 2012 ,akhirnya tiba juga saat untuk ibu pergi menghadap Ilahi. pergi juga seorang ibu yang bagi setiap orang dalam dunia ini , hanya ada satu yang mengandungkan mereka sembilan bulan.yang ketika kecil menjaga dan menyusu.yang ketika kecil membelai dan menjaga, menyuap makan dan minum , mendidik dan memberi sepenuh kasih sayang.yang tidak henti-henti memberi sokongan.yang memberi nasihat.yang paling istimewa . bagi setiap orang yang melihat dunia, hanya ada satu ibu sejati bagi mereka.

terima kasih ya Allah , kerana kau tamatkan juga derita ibu yang lama.pergi juga seorang pejuang kanser yang tidak pernah mengalah untuk meneruskan hidup.

* * * 

potret ibu waktu aku mula-mula menggunakan kamera film analog.pedulikan kecacatannya , senyuman itu tidak ternilai harganya.

air mata memang sudah jadi kawan baik aku selama menenami ibu.kerana dengan air mata saja hati ini boleh bertahan dan terus bertahan , menjaga ibu , sehingga tiba saat Allah mengambilnya kembali.

aku bukanlah anak yang senang melafazkan "anas sayang mak" , "anas rindu mak" dan "selamat hari lahir mak" macam anak-anak lain .bukan bermaksud aku tidak menyayangi , aku lebih selesa melafazkannya dalam hati dan doa.aku bukanlah seorang anak yang senang melafazkan dengan zahir perkara-perkara itu.

tapi pada hari itu , aku lafaz juga . dan aku sangat berharap waktu itu , ibu masih sedar akan apa yang aku lafaz.walaupun sudah tidak suara yang terkeluar ,walaupun sudah tidak ada respon yang mampu diberinya , aku berharap ibu mendengar .

aku genggam tangan ibu erat-erat dan aku lafaz perlahan-lahan pada telinganya , sedang dia hanya terbaring kaku , tanpa sedar.

"mak ,anas sayang mak , anas minta maaf pada mak ,atas dosa-dosa anas.mak , anas akan buat mak bangga , anas akan buat mak gembira , anas sayang mak".

air mata yang turun itu aku tidak hiraukan lagi , tidak aku pedulikan lagi.

* * * 

begitu cantiknya rancangan Allah terhadap aku .selepas sebulan meninggalkan ibu sendiri di rumah kerana aku harus menghadapi peperiksaan Alevel yang menentukan masa depan ,Allah memberi aku peluang dua minggu untuk menjaga ibu selepas selesai saja aku menghabiskan Alevel . dia memberi aku peluang untuk membelai ibu , untuk menyuapnya , untuk tidur disisinya , untuk memberi dia semangat dan untuk memohon maaf , atas dosa-dosa yang lalu. peluang untuk aku menjaganya , walaupun tidak sesempurna ibu menjaga aku waktu aku masih lagi kecil.

Allah memberi aku peluang untuk membisikkan syahadah di telinga ibu , sedang ibu bertahan dalam sakit yang amat sangat,sehingga tercungap-cungap mulutnya ,melontarkan suara yang tidak mampu didengar oleh sesiapa. aku tahu ibu sedar , aku tahu ibu mendengar , tentang apa yang aku katakan .

Allah memberi peluang kepada aku bersama adik-beradik lain dan juga abah , untuk berada disisinya ketika waktu itu ibu sudah hampir pergi.satu anugerah yang bukan semua orang didunia ini miliki.ibu sudah tidak terdaya lagi melawan kansernya yang sudah meratah otak , tulang dan paru-parunya ,tiga serentak pada satu masa.Allah memberi peluang untuk aku mencium dahinya , pipinya sebelum akhirnya ibu pergi , buat selama-lamanya.

Allah memberi aku peluang untuk mengangkat jenazahnya , meletaknya kedalam kamar liang lahad yang sempit itu , Allah memberi aku peluang untuk menutup sendiri pusara ibu dengan tanah , mencangkul kembali tanah-tanah ketempat asal , kedalam lubang kubur yang terbuka.

terima kasih ya Allah. 

adik beradik , dan keluarga rapat. semoga sama-sama tabah.

* * * 

kesedihan yang paling besar terungkap pada diri aku mungkin kerana aku satu-satunya anaknya yang masih belum berjaya , belum melangkah ke universiti apatah lagi bekerjaya dan bekeluarga.ada juga rasa ralat di hati memikirkan keadaan di lapangan terbang ketika aku akan berlepas ke Australia,menyambung pelajaran di luar negara ,impian sejak kecil,tetapi tanpa ibu.

kalau dulu aku selalu terbayang yang aku akan memeluk abah , ibu , mencium dan meminta restu sebelum aku akan melambainya, meninggalkan Malaysia.tetapi takdir tidak seperti yang kita impi.

* * * 

"setiap yang berlaku ada hikmahnya"

disebalik ujian ini , aku harus bersyukur. kerana aku yakin , tatkala aku diuji begini ,ada lagi di luar sana yang diuji lebih maha dahsyatnya daripada aku. yang kehilangan ibu bapa sejak kecil , yang tidak pernah merasa pun belai kasih seorang ibu. Allah memberikan aku masa untuk bersedia bertahun untuk menghadapi kehilangan ibu , sedangkan orang lain ada yang ibubapanya ditarik nyawanya serta merta , tanpa apa-apa pun persediaan.

jadi aku bersyukur ya Allah.

* * * 

menjadi seorang yang baru kehilangan ibu , baru kini aku faham apa yang dirasai rakan-rakan yang senasib.sejak seminggu , aku amat tersentuh bila pergi kemana-mana , atau buat apa saja yang ada kaitan dengan ibu.dadih yang dia suka makan , perkara yang dia suka nasihatkan ataupun senyumannya. bila pejam mata terbayangkan wajahnya.memang lumrah alam , sesuatu yang pergi akan dikenang.dan perkara itu yang aku tempuhi.

aku bersyukur dikurniakan rakan-rakan yang sangat prihatin , yang tidak henti-henti memberi sokongan dan juga menghulur doa , hari demi hari sehingga  saat ibu meninggal dunia.terima kasih kawan-kawan ,rasa sebak dalam hati bila mengingatkan nasihat-nasihat kalian.tetapi tidak aku zahirkan.

ramai yang mengatakan bahawa aku kuat. aku tahan ujian-ujian begini , tapi jika kalian tahu berapa baldi air mata yang sudah keluar , kalian mungkin akan menarik balik pujian itu.kerana aku sangat lemah sebenarnya.

* * * 

selamat tinggal ibu , pergimu bukanlah satu kekurangan dalam diri .pergimu memberikan aku kekuatan. yang tidak pernah aku ada sebelum ini.

selamat tinggal mak , nanti jumpa anas dalam syurga ya? : )berehatlah dengan tenang , mak dah lama sangat melawan kesakitan kan? kini masa untuk mak berehat. anas nak tengok mak senyum nanti .anas nak peluk mak sekali lagi.

berpisahnya kekasih ini hanya di muka bumi , tidakkan terpisah didalam hati.

hari ini 27 JUN 2012 .
genap 20 tahun usia diri  ini. dan genap seminggu ibu pergi bertemu Allah.

alfatihah kepada arwah ibu. : ) kepada rakan-rakan yang masih punya kedua ibu dan bapa. jangan lepaskan masa yang masih Allah beri ini , jangan bazirkan walau sesaat pun ,gunakanlah dan jagalah dengan sebaiknya harta yang tiada tolok nilainya kurniaan Ilahi , yang digelar ibu dan bapa. kita tidak tahu bila kita akan kehilangan mereka , mungkin dalam sedar , dan mungkin juga ketika kita sedang lunak tidur.jadi , muhasabah lah diri kita semua , menghargai apa yang tuhan beri , yang pada satu masa dia akan pinta kembali.

* * *

melihat betapa peritnya ibu aku melawan kanser , menyebabkan aku tidak akan berhenti dari memberitahu dunia , bahawasanya kanser ini bukan penyakit biasa , kanser memerlukan sesuatu yang luar biasa dari segi fizikal dan mental untuk bertahan dan terus bertahan.

ibu aku disahkan penghidap kanser paru-paru pada awal 2011 , sebelum merebak ke bahagian tulang dan akhirnya otak.dan menyebabkan benak hati ini tidak mampu lagi melihat hisapan rokok di tempat awam.kenapa harus membuat orang lain derita kerana diri kita?

ini permohonan aku pada perokok.

http://kumbangterbang.blogspot.com/2012/01/permohonan-pada-perokok.html

satu pesanan yang ikhlas termuntah dari dalam hati,

"jika kamu sayangkan ibu bapa kamu , adik beradik kamu , dan kawan-kawan kamu , jangan merokok".

* * *

p/s : kawan-kawan , jangan takut untuk tanya aku pasal ibu , jangan takut untuk bertanyakan pengalaman aku. jangan takut bertanya tentang apa-apa.aku okey dan aku sangat suka bila orang bertanya.bahkan aku lebih rela untuk berkongsi , aku suka untuk berborak dan bercerita , kerana Allah beri aku ujian ini untuk peringatan bersama.

p/s : perjuangan aku memberi kesedaran tentang bahana rokok? sampai mati pun tidak akan terhenti.sampai nafas terakhir pun aku akan berjuang , kerana aku tidak mahu seorang lagi kawan aku menderita kerana rokok!

Tuesday, June 12, 2012

pesan abah.

salam alaik.

"dalam hidup , kamu kena belajar melepaskan perkara-perkara yang kamu anggap bernilai , dari segi harga , harta dan kekayaan walaupun sangat pahit demi  menjaga dengan erat perkara yang tak ternilai harganya - abah

* * *

yang tak ternilai harga itu tentulah nyawa.

p/s : insyaAllah abah.

Thursday, June 7, 2012

ini ujian tuhan.

salam alaik.

satu ketika dahulu , ibu pernah berkata ,

"mak tak minta pun keluarga kita kaya raya , mak taknak pun harta banyak2.tapi mak bersyukur sangat keluarga kita takda kena penyakit berat-berat , macam keluarga orang lain kena "

tapi ibu , langit tak selalunya cerah bukan? Allah menguji keluarga kita. dan Allah kini menguji ibu khususnya dengan penyakit berat , yang buat ibu duka dan sengsara.

tabahlah ibu , tabahlah.

* * *

setiap manusia dan makhluk di uji oleh Allah. pada waktu yang berbeza dengan cara yang berbeza .jangan sangka yang sakit saja diuji dengan penyakit , bahkan kita yang sihat ini juga diuji dengan kesihatan yang baik. tapi norma seorang manusia , bila rasa senang dan selesa , mana nak anggap sesuatu itu sebagai ujian.

kini sudah hampir satu setengah tahun ibu berjuang melawan kansernya. ada pasang dan surut dalam perkembangannya. dan saat ini , ibu hanya mampu terbaring di atas katil sehari-hari, seminggu-minggu .

* * *

perkara yang paling aku takutkan kini sudah tiba. jika dulu , ibu dalam keadaan sedar , menahan sakit dan terus melawan , dia sedar dia dimana , dia sedar apa yang dituturkannya ,apa yang didengarnya dan apa yang dilaluinya , kini tidak lagi.

kanser itu sudah merebak ke bahagian otaknya. dan perkara yang paling aku takutkan kini sudah tiba. ibu tidak lagi sedar dia di mana , tidak lagi sedar tentang apa yang dituturkannya , hanya tangisan dan rontaan yang menjadi rutinnya.

dan aku harus redha dan bersabar. dan terus bersabar. apa yang paling aku syukuri ialah disebalik kesan kanser itu pada sistem saraf dan pemikirannya , dia masih mengenali anaknya , dia masih mampu memanggil nama aku dan adik beradik lain , dia masih cam anak lelakinya ini , tetapi kesan buruknya ialah dia sudah tidak mampu berfikir dgn baik.

"anas , cepat kemas barang , kita balik rumah ye? , kita balik rumah."- kata ibu yang terbaring di katilnya.


"kita memang dah dekat bilik mak ni ,kita tak pergi mana2 pun , mak memang baring atas katil kat bilik mak je ni. kita tak pergi mana2 pun mak" - balasku.


"anas jangan tipu mak , jangan buat macamni pada mak , mak nak balik rumah. mak taknak duduk sini,panggil abah , panggil cik, kita kemas barang"-pintanya.

dan hanya tangisan antara aku dan ibu yang mengiringi situasi pagi itu dan seterusnya. aku tidak mampu berbuat apa-apa. dan air mata terus turun dan turun . aku mahu buat dia kembali sedar seperti biasa.

tetapi lebih dalam aku mahu membuatnya sedar , lebih teruk yang akan terjadi.aku boleh tenung pada raut wajah abah .yang sugul. yang masih terus bertahan.


"mak tak sedar pagi tu nas , dia minta maaf pada anak-anak semua , kalau dia ada cakap apa2, dia tak sedar , dia sakit , dia tak boleh fikir elok2 dah" - balas abah keesokan hari.

* * *

begitulah keadaan ibu ketika ini , begitulah ujian yang Allah timpakan pada abah. dan pada anak-anaknya. dan seharusnya aku tidak boleh mengalah dan mengeluh. kerana ujian ini tandanya Allah sayangkan ibu , Allah sayangkan abah .

aku coretkan post ini bukan tujuannya apa-apa. aku cuma ingin memberi peringatan kepada sahabat-sahabat yang masih punya ibubapa yang sihat lagi kuat , jagalah mereka seadanya , kerana kalian tidakkan dapat menahan sakitnya melihat tangisan seorang ayah dan seorang ibu bila nikmat kesihatan itu ditarik.

buat rakan-rakan yang tidak henti-henti memberikan semangat dan berdoa , terima kasih aku ucapkan. tidak ada daya untuk aku membalas usaha-usaha korang semua. semoga Allah merahmati.

mohon tolong saya sebarkan kesedaran.
http://kumbangterbang.blogspot.com/2012/01/permohonan-pada-perokok.html

p/s : jika ada rezeki aku untuk terbang di Australia , aku harap ibu masih kuat untuk melihat aku pergi , kerana aku tidak tahu sama ada aku mampu untuk meninggalkan ibu dalam keadaan itu.

Monday, June 4, 2012

ini lah untungnya.

salam alaik.


terima kasih kepada nor nadia dari st petersburg sebab belikan gua jersi Zenit St Petersburg original ni. wohoho.aku memilih untuk meletak Saifuddin dan bukan Anas sebab anas bunyinya dalam rusia ialah AHAC. serupa kahak bunyinya.haha.

p/s : untung bila ada kawan belajar kat luar negara ni. macam2 boleh dikirim.tengok2 lah kalau ada rezeki gua pulak di Australia , insya Allah boleh la dikirim surfing board ataupun barang2 ripcurl dan juga quicksilver kepada sesiapa yang berkehendakkan.

Saturday, June 2, 2012

the end.

salam alaik.

end of KMS life. and at the end of the day , i feel sad. sad to leave the memories behind. sad to leave this antique college.and of course , start a new chapter.  I still have one paper to go, in two weeks. and its not actually the end yet. but for all the hardworks for the past few month , i deserve rest for a week. and then here we go. marching in the hall for the last time. and kick physics paper 1 out of mind.

the ending was fun. the last night with the bros was fantastic. having a BBQ in heavy rain. laugh together , eat together , for probably last time in our entire life. some of us will be heading to Australia , not to forget New Zealand , Manipal and UK. ya. feel proud to send and waving them at the airport.

and I hope , they will be able to send and wave at me too.Insya Allah.

the Alevel exam was hard. some paper were totally disaster for me. mathematic to be precised. physics and chemistry were quiet tricky , and at the end , i can only pray and tawakkal. May Allah gives the best result for me.

and i hope. I can be at the airport. suit up. and finally leaving Malaysia. for a new chapter of life.


this is the last time i use this photo.may Borhan rest in peace.you are totally legendary cat in KMS.