Sunday, February 27, 2011

taik kerbau.

aizat mat lani suruh aku letak muka dia dalam belog ni.harharhar.
gambar : amin jabar.

salam alaik.

dalam kehidupan.gua tak nafikan.kita dipengaruhi oleh keadaan semasa.ingat tak zaman2 beyblade dulu? ha.semua orang main gasing kartun dalam kuali.berapi-rapi.selagi tak habis api.selagi tu main.lepas tu mak bising kuali hilang.lepas tu ada jugak zaman tamiya.zaman ni paling legend.semua orang ada kereta race sendiri.zaman gua.semua berkumpul depan kedai cina.tauke dia nama kim tong.dia lah supplier tamiya.dia jugak supplier bateri.dia jugak supplier trek lumba.dia jugak kaya.pandai uncle kim tong ni.petang2 berkumpullah bebudak beskal gipang depan kedai dia.race tamiya.

gua punya tamiya murah punya.gua tak kaya nak beli tamiya rege tiga puluh tu.gua beli kat kedai dua ringgit dengan harga dua ringgit.huhu.tu tamiya pertama gua.gua pasang sendiri.tapi lembab dia tak payah cerita.gua letak bateri paling mahal pon kereta dia cenggitu lah.gua takleh demand lebih2.harga dua ringgit.eyh.dah menyimpang dah cerita gua.

* * *

dalam kehidupan.keadaaan kiri kanan atas bawah kita memang bagi kesan.dulu gua sokolah laki.perangai pon perangai sokolah lelaki la.jantan dia lebih.kawan gua nama dafi ni selamba badak sumbu je gantung sotokin dia dekat tepi tingkat kelas setiap hari.memang kering.cikgu tegur dia buat muka dafi.memang legend.tapi gua tak macamtu.gua baik.gua tak terpengaruh.gua tak gantung stokin.gua pakai elok2.kemas2.gua malas nak gantung macam dia.sebab.err.sebab stokin gua lain2.sebelah kiri jenama palas.sebelah kanan hari-hari.mana nak ngam.hihi.gua pon heran kenapa stokin gua asyik hilang.eyh.dah menyimpang dah cerita gua.

* * *

dalam kehidupan.kita memang mudah sangat terleka.sebab kita manusia.manusia mudah lupa.gua nak cakap yang gua tengah malas gila nak setadi skang ni.elok2 gua dapat masuk kolej maahad seremban ni.kalau tak felai memang naya.huih.gua taknak cenggitu.dulu masa minggu pertama setadi bukan semangat salin nota.sekang gua malas.gua pon tak tahu kabel mana yang putus.bangunlah.oi.bangun.bangun.lu nak felai ke tak nak?keje main-main dalam kelas main henpon dalam bilik main tenet.camna nak felai?apokono ejang.

gua pon tak tahu apa motif gua tulis post ni.taik kerbau.aritu gua main bola.time tu ada budak2 bola jaring tengah prektis.gua ngan hariz men tanduk2 tepi padang.lepas tu hariz suruh gua sepak bola kat dia.gua kata gua malas.kang nanti takut ada orang cop gua bajet nak main tendang2 tepi court budak main bola jaring.lepas tu hariz kata.

penangkap bola KMS.status :kurang pasti.gay kot.

"alah nas,bullshit lah kalau dorang nak kata apa2.ko tahu apa ko buat tu tak salah sudahlah"

betul kata hariz. bullshit lah orang nak cop kita apa.janji kita tahu apa kita buat.dan tak ganggu mental dan emosi sesiapa.hik3.kita ni kadang2 selalu sangat fikir apa yang orang depan kiri kanan belakang kita cakap.padahal kadang2.kita kena percaya kat diri kita.memang betul kita kena fikirkan orang dibelakang kiri kanan depan kita.tapi ada masanya kita perlu kuat.dan buat saja.apa aku merepek.

gua ulang ayat haris ni masa2 gua memerlukan.yang penting kita happy!ok bye!

p/s : hariz kata.bullshit lah apa orang lain kata.jadi.bullshit lah apa hariz kata . : P

Monday, February 21, 2011

gua jual baju skang.ape ade hal?



klik gambar untuk tumbesaran. : )
salam alaik.

LOMORANGERS T-SHIRT.
for all lomolovers.this is for you.

t-shirt lubitel lomorangers.
price : RM25.00
color : black / white
size : S / M / L / XL

want to order? : kindly just message me at facebook ( click on the facebook button above) . sertakan:

NAMA :
KUANTITI :
SAIZ :
WARNA :
NO. TELEFON :
DAN ALAMAT PENGHANTARAN:

sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada saya di facebook.tak add pon takpa.just send the message.i will reply A.S.AP.this order is open until 23/02/10.harga baju tidak termasuk kos penghantaran k? no akaun dan no telefon akan diberikan selepas pengesahan pembelian.terima kasih. : )

and.and.one more thing!
tada!
hihi.anda dah lama tak ke zoo? gian tengok rimau? nak tengok hipo sambil melomo?marilah.takda kamera filem?ape ada hal?tapi diharuswajibkan ada la.hihi.

lomolover.analogue passionate.lets go! maklumat selanjutkan sila tekan sini.

Sunday, February 20, 2011

bila di sekolah dulu part #2

salam alaik.

bila di sekolah dulu part2.sambungan dari bila disekolah dulu part#1 .

* * *

cerita ini memang rare dan bersejarah.cerita ini bukan tujuan mengaibkan.tidak sesekali.cuma tujuan mengimbau sejarah dan kenangan silam. :)

* * * 
hari sabtu.seperti biasa. gua basuh baju. gua kan maskulin. memang rutin hari sabtu gua ialah basuh baju.termasuklah baju outing saiz M gua.baju ini memang diguna hari-hari .dipakai semasa pegi kelas malam.dan keluar outing Seremban. gua gosok punya gosok baju tu sampai tak sedar gua dah jemur.eyh?ape gua cerita ni.ok sebenarnya itu trick gua nak pendekkan cerita.dah sudah dijemur ,gua penat.lalu gua tidur.


ni contoh baju saiz M gua.tapi dalam ni saiz L.keh3.

hari ahad.seperti biasa. gua kutip baju. gua kan maskulin. memang rutin hari ahad gua ialah kutip baju.termasuklah baju outing saiz M gua.gua kutip sampai gua tak sedar baju gua semakin membesar.dari saiz M pergi saiz L.gua ingat gua salah kutip.tapi untuk mencemaskan suasana, gua tengok ada nota dekat celahan penyangkut baju tu.difikir-fikir surat cinta.lupa pulak gua sekolah lelaki.

"kepada tuan punya baju, gua nak bagitahu yang gua dah tukarkan baju outing lu warna merah saiz M ni dengan baju baru saiz L yang gua baru beli ni .maaflah. baju gua hilang.gua tak muat pakai saiz L.jadi gua tukar.tapi takpa.jangan risau,gua kasi baru punya untuk lu.ni buktinya.gua beli di koperasi pada 28/04/2009 ( bukan tarikh sebenar ). terima kasih. "

***

hairan.memang gua hairan.pencuri di sekolah SBP ni educated juga.boleh diselitkan nota dekat baju outing.haih.memang gua tak puas hati betul masa tu.penat-penat dibasuh baju itu,sesuka hati ditukar-tukar.apasal tak suka baju saiz L cari baju saiz M pulak.yang lagi bengang baju gua jadi mangsa.baik pula tu belikan yang baru.tahulah baju gua wangi dan fit.tapi pencuri tu memang cari nahas la letak note.gua ni peminat separa tegar ditektif konan masa form 3 dulu.balik sekolah petang.pukul 7 terus bukak tv3.jadi.gua memulakan penyiasatan gua nak cari brader mana la yang baik hati sangat ni besarkan baju gua.

walaupun dia bagi gua baju baru.tapi saiz L! kalo saiz M gua boleh terima lagi.memang lagi gua alu-alukan lah .pening gua fikir.terpaksa la gua pakai baju besar tu pegi kelas malam.memang kurang semangat gua nak belajar malam tu.tak dapat nak tunjuk badan fit gua depan junior form 4.fikir punya fikir.gua try usha2 kawan gua.mana lah tahu kawan gua dapat menge-cam tulisan dia.pencuri tu pun satu hal..apasal tak hantar sms ke.hantar surat berantai guna tulisan arial komputer ke.ini guna hand writing.memang gua carik lah.

gua jalan rayau-rayau.sampai kelas 5 Zeta.gua terjumpa Boyak.Boyak ni suara lunak.tapi perut tak berapa lunak.keh3.ok.abaikan.gua pun tunjuk kertas tu kat dia.lama dia mengusha-usha.


boyak kini study kat alexandria.berkat tolong gua.hihi.

***

"aku kenal tulisan ni.dah dekat dah ni. aku kenal tulisan ni."-Boyak
"ni tulisan ***** ni. memang confirm.aku kenal tulisan buruk dia."-tambah Boyak mengumpat.

yes.gua dah dapat suspek pertama.suspek dia dari kelas Boyak jugak.tapi mamat tu muka dia suci.gua tak suspek dia.dia nampak lurus je.gua taknak jadi macam skuad terjah melodi.jadi gua kumpul bahan bukti.gua cuba cari cap jari.tapi tak dapat dapat lagi.last2 gua dapat idea kedua.brader yang curi baju gua ni dia tulis tarikh dia beli dekat koperasi gua.

terbaik.gua pon meluru ke koperasi.masa tu ada Naza.Naza merangkap abang koop memang amanah orangnya. dia jaga koop macam jaga bank.partner dia Bobo.tapi Bobo kita abaikan dulu.gua suka pau Bobo kat dorm.ok teruskan.jadi gua tanya Naza pasal baju outing.

***

"naza,ko tahu tak sape yang beli baju outing malam semalam? ingat tak? ingat tak? - gua
"hurmmm.jap2.macam takda.eyhh.tapi ada.macam takada.jap aku ingat eyh sapa. ha! " - naza
" =.= " - aku
"aku rasa ***** yang beli. ha betollah.aku ingat.semalam dia ada beli baju saiz L" -naza


                                                                naza di puncak alam.

yes kali kedua.memang suspek yang sama jugak macam boyak bagitahu.memang dah sah la mamat ni orangnya.haih.bukti dah kukuh ni.tapi cara gua.gua malas nak terjah-terjah.masa tu dah umur 17 belas tahun.jadi gua malas nak ribena2 sangat.tapi gua suruh kawan gua sampaikan salam kantoi kat dia.dia balas waalaikumsalam kantoi.hihihi..dia tak berani jumpa gua.malu kucin parsi kot.lepas tu.gua pegi kem.gua pon lupa gua pergi kem apa.lantak lah.jadi gua lupakan terus penyiasatan gua.

sekembalinya gua dari kem.gua bukak loker gua yang tak berkunci.jeng3.ada baju outing saiz M.masih bercahaya.beb.mission accomplished.keh3.si mamat itu pulangkan baju gua yang dia pakai.keh3.sory lah si mamat.lu punya gaya tersendiri dalam mencuri.gua puji.siap letak note mohon maaf.tapi silaplah lu curi baju gua.hihi.dan kesudahannya.gua rasa lama jugak gua tak bertegur sapa dengan si mamat tu.tapi skang.dia tetap kawan gua.gua dengan dia gelak kah kah kah bila ingat peristiwa ni.gelak bila tahu betapa noobnya dia mencuri letak note kat baju.dan betapa hebatnya gua.riak.riak.riak.

si mamat itu ialah! jeng3
YAZID ZAKARIA.wakakaka.belog dia best.lepas ni yu all bukak.i love you yazid. ewww. kitorang skang dah kamcing kot.gi tengok bola sama2. apadahal?haha.yazid. gua dah open story.lu bila lagi?moral of the value story is.nak mencuri jangan letak note.keh3.

gua pakai Coat sekarang.apa barang baju outing- yazid budak UIA.

post ini suka2.sudah mendapat kebenaran. : P kisah ni gua open after sekolah.dan sekarang semua dah saling memaafkan.yazid ni baik orangnya.patriotik dia takyah cerita.bukan patriotaik.cakap game malaysia apa yang dia tak pegi? kan yazid kan? :D

p/s : gua paling byk hilang boxer.gua suspek budak2 kampong belakang ni yang merasa nak pakai boxer gamaknya.

lu all jgn lupa baca kisah uncle lim jek soon bawah ni ye.

Saturday, February 19, 2011

perihal risaikel.

salam alaik.

uncle Lim Jek Soon berbaju lusuh berseluar pendek membawa plastik2 besar berisi karya2 resaikel dari kertas yang sungguh wow wow di sekitar JB.gua terserempak dengan dia masa gua tgh rancak jaga booth broadband dekat city square JB. masa ni dia meluahkan perasaan kecewa dia sebab kena halau dari city square JB. "orang di Vienna pernah ajk saya buat pameran di luar negara mengenai karya ni.orang kita?nampak baju lusuh sikit halau menghalau."ish.

lu ingat gua gebang pasal uncle lim jek soon? tekan sini ha.

risaikel.banyak tong kaler2 lu all nampak dekat sokolah.dekat kolej.dekat rumah sampah takpon dekat depan surau. tapi berapa kerat je orang mcm kita yang concern pasal resaikel? gua rasa kalau gua buat survey brape banyak tin kosong yang pernah dihitung di buang oleh kita umat manusia ke dalam tabung uji resaikel.maybe tak pernah sampai lima kot.kan? kan?nak buang sampah dalam tong pon liat lagi.inikan pula resaikel.masa kecik2 zaman duduk rumah dulu surat kabar tu biasa menimbun kat rumah.memang peberet lah tunggu masa sebulan kasi surat kabar tinggi.lepas tu jua.lepas dapat duit mak bagi duit tu kat kita.pastu buat beli eskem pedel pop.lepastu abis.memang legend.

***

ha.ada hari tu gua ade angkat tin yg terlantar dalam longkang.ada budak cop gua pengutip.bukan dorang cop kat dahi gua.pandang sikit punya tajam dan memang pandangan anak korporat betol dekat gua.yu all nak tahu macammana dorang pandang.ha.cuba try kutip tin.harharhar.tajam dia macam yu all edar dadah je.ni yang gua nak ubah mindset ni.orang-orang kita ni typical sangat.bila gua kutip tin.cop gua pengutip.haish.gua resaikel kot.commonlah.nampak macam agak kelas ke tiga puluh dalam masyarakat lah kan kerja gua.tapi apa ada hal? gua buat khidmat sosial kepada alam sekitar.gua rasa dari we all daftar nuffnang tunggu rating blog naik rm dua puluh sen dalam masa sebulan.lu orang kutip tin2 air koop pon boleh dapat tinggi dari tu.tak percaya?sapa suruh percaya.cubalah.

bagi gua.resaikel tu duit.duit kelas kedua yang dipandang hina.duit yang bagi we all kerja makcik tukang sapu sampah.dan cleaner.itu kira ok la jugak yang buang .yang tak buang ? apo kono ejang? cuba yu all try jadi macam gua. bila nampak tin bergelimpangan. cuba terbayang dua puloh sen. paling teruk pon bayangkan coki-coki yang tengah bergelimpangan. konfirm korang kutip.kalo buang pon dah kira ok.nak lagi elok jayakan kempen resaikel.

***

gua tengah berkempen ni sebenarnya.sebab kelab gua buat kempen resaikel.kah3.legend.macam gua ckap tadi. mindset gua sekarang tin2 terbiar ialah duit kelas kedua.tak amik rugi.kalo amik nanti orang cop pengutip.kah3.lepas yu all dapat duit.yu all belanja orang yang cop yu all pengutip.hadiahkan dia stem pad.tenyeh kat dahi dia.keh3.legend.tak payah fikir duit sangat pon takpe gamaknya.suci benar hati tu.paling teruk pon buanglah sampah tu.haih.sampah masyarakat betul orang yang tak reti buang sampah ni.nak ke buat pendidikan buang sampah dan kebersihan kat sokolah berprestasi rendah?legend betol.

ha.apa lagi.resaikel lah.legend betol.

Friday, February 18, 2011

prestasi tinggi.

ni maso upocaro pembotakan batch sompona ass pi em.rambot sapo la rosak tu ha.

salam alaik.

senarai sokolah sokolah berprestasi teknologi nano tinggi semalaysia tahun 2011.


  • Sekolah Menengah Imtiaz, Terengganu
  • Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Empat, Selangor
  • Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Perak
  • Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak, Selangor
  • Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu, Kedah
  • Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Pekan, Pahang
  • Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Kuala Lumpur
  • Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kelantan
  • Sekolah Menengah Sains Miri, Sarawak
  • Sekolah Menengah Sains Seri Puteri, Kuala Lumpur
  • Sekolah Menengah Sains Selangor, Kuala Lumpur
  • Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah, Pahang
  • Sekolah Menengah Sains Muar, Johor
  • Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai, Sarawak
  • SK Convent Muar, Johor
  • SK Seri Biram, Pahang
  • SK Sultan Ahmad Tajuddin, Kedah
  • SK Setiawangsa, Kuala Lumpur
  • SK (Perempuan) Methodist Kuantan, Pahang
  • SK Sultan Ismail, Terengganu
  • SK Jalan Tiga, Selangor
  • SJK(C) Perempuan China, Pulau Pinang
  • SJK(C) Lick Hung, Selangor

    cop cop. SM SAINS SEREMBAN mano? mano? mano? apo kono ejang?

    kalau namo-namo sokolah korang ado. maknonya tinggilah tu prestasi nano nyo.kiro berprestasi lah tu.tahniah2. sokolah gua sm sains seremban (saser) tak dapat-dapat lagi sekolah berprestasi tinggi ni. mesti garu-garu kepala lah kan.kluster pon tak dapat. plaster banyak lah. keh3 nak kato sokolah baru. tu ha.atas ni. ado 5 sekolah yang dokek samo umur. lagi mudo lagi ado.tu ha integrasi integrasi tu.dapek pulak .

    nak kato tak power akademik.dah 5 tahun bermandi peluh nak kokal takhta no 1 peringkat SBP.SBP jang oi. 54 sekolah lagi ha. berboleh dah dapek dah.bermandi dakwat pen kilometrico nak dapek kejayaan dapat anugerah sekolah terbaik malaysia untuk ess pi emm.nak kato kokurikulum tak power. ado jugaklah sikit2 . tak banyak pon ado jugaklah ragbi international maso batch eden.ado jugak lah cikgu2 ni poyi indon tu ha. poyi vietkong. tapi tak dapek2 jugak SBT ni. takpo saser. takpo. biar sokolah takdo taraf apo2.humble tetap humble .teratos juo namo kito! hoben jang oi!

    tak payah lah es bi ti es bi ti . kelastor kelastor. tahu2 dah jadi juaro . kan kan ? tahniah kepado sokolah2 yang dapek.ado la tu kejayaan2 yang melayakkan korang dapat. somoga dengan anugerah ini sokolah akan lagi berusaho. haish. apo pasal eden cakap broken nogori. apo kono ejang? apo kono? hahaha

    kolas paling hebat saser.OMEGA.hensem o jang.
    eden cumo nak cakap.
    kepado cikgu-cikgu saser eden.kalian memang awesome! kalian memang da boom. pendidik anak bangsa. kepado semuo cikgu2 .selamat bokorja dan mendidik.hari guru lambek lagi nak wishing2. hihi.

    p/s : semangat saser betol budak ni.sekolah berjasa. kita jangan lupa. : ) bukan sonang nak buek post pasal akademik ni ha. hatoih
  • Wednesday, February 16, 2011

    perihal benci dan anti.


    salam alaik.

    post ini panjang tak panjang. pendek tak pendek. harap kalian baca. : ) terima kasih daun kari berapi .

    -kalau kau benci seseorang. percayalah. ada sepuluh orang lagi yang sebenarnya sedang membenci diri kau.-
    ulang.ulang lagi.dan ulang lagi empat kali.terima kasih.

    tak suka budak tu.benci budak tu.dah la bajet.dah la buat itu.dah la buat ini.dah la bla bla bla.dah la over.dah la .dah la tak hensem.dah la hensem.dah la.dah la tuu~dan secara tiba-tiba mulut mulut busuk pon bertasbih.bertasbih tasbih dosa.sesama mereka.kadang2 aku jua.bukan kadangkadang lah sangat.selalu juga.

    haih.benda ni dah lama aku perhatikan.dari zaman sekolah lagi.perihal benci dan anti.dalam satu komuniti. mesti lah ada dua tiga kucing berlari yang akan dibenci dan dianti orang-orang lain.contohnya.ada la si B ni. dia ni maybe la buat silap.terbajet masa main bola.maybe perwatakan dia orang tak suka.contoh bajet sangat.tak pon dia ni semangat lebih.lepastu si B buat hal pulak dengan si A.bila si A benci si B.dia pon cerita kat si C dan si D apa si B buat.kononnya si B teruk sangat.macam dah tak boleh diterima bumi.macam dah tak boleh terima langsung dah apa si B buat.kalau boleh nak je lari dari si B bila-bila dan di mana-mana.memang nak elaklah.dan nama si B pon jadi bahan panas dekat dewan makan dan minum dan mengumpat.ish.jadi lama tak lama nanti semua orang benci si B.sebab si B ni pernah buat silap.or maybe ada yang tak kena pasal dia.bergelak-gelak bila cerita pasal si B. dan si B sedih dan pedih. merintih.

    lepas tu wujudlah klik. klik ni akan pertahankan apa yang kepala dorang ckp sebab dorang sekepala.kepala lutut!keh3. jadi sesama mereka akan keluarlah nama-nama pisang goreng.yang satu or dua orang dari klik ni tak suka.pastu tum tam tum tam lah dalam klik di dewan makan atau dewan serbaguna. bla.bla.bla. aku baru sedar. aku pon tak kurang begitu. kita ada orang yang kita benci dan anti dan bila kita benci. lupa terus benda baik dia pernah buat. korang tum tam tum tam ejek-ejek dia.bila budak tu blanja korang karipap 3 seringgit korang amik jugak.lepas tu sambil makan sambil tum tam tum tam. ini realiti. aku perhati. dan aku tak nafikan kadang2 aku termasuk sekali.

    manusia memang senang tengok silap. bila orang buat baik . susah nak pandang. bila seseorang buat silap sikit. berdentum dia kena . yang tambah kebodohan bila si peng-anti tu libatkan orang lain dalam kes dia.dengan nama lain.geng2 dia.pom pam pom pam cerita perihal kebencian dia dengan kawan2.dengan tidak semena-mena kawan2 yang tak tahu apa2 pon sama2 berdentum dentam.kadang2 kawan2 lagi over dari si peng-anti.itu paling kelakar.kah3.

    kita takkan dapat buat semua orang suka kita .maybe ada orang boleh terima cara kita. ada yang tak .percayalah . dan aku percaya kepada pepatah . kalau kita benci dan anti seseorang. percayalah . ada sepuluh orang lagi yang senyap-senyap sedang membenci diri kita. semua orang buat silap
    .maafkanlah. maybe kita benci dia sebab dia over tapi kadang-kadang dia peramah dan pemurah.yang baik dari dia. kita ambil. yang buruk kita lemparlah jauh-jauh. tak payah nak berdentum sangat lah perasaan benci tu. syaitan memang suka perpecahan . suka tengok kita benci membenci. aku tak nafikan. aku pon ada anti seseorang. tapi aku rasa, aku dah jumpa solusi. solusi itu ialah dengan rasakan diri kita pon lemah dari budak yang kita benci. dengan itu. tak lah kita berapi api sangat.

    kawan . kalau kau benci seseorang pon. paling kurang kau pendam diri sendiri. tak payah nak sebar2. kau tak rasa sebab kau tak kena. cuba kau tempatkan diri kau kat tempat budak yang selalu kena ban tu.dan kau akan tahu apa dorang rasa. ceh. cerita macam aku pernah kena ban. harharhar.cepatlah tempatkan diri kau! cepatlah! kau sedap duk mengumpat sebab sekarang kau di atas. bagi kau. kau ni boleh kata bahagia. tapi cuba kau pula di caci maki.diberi kaki.

    kawan. paling baik bertegurlah. kalau tiada daya maka berdoalah kepada Allah. agar sifat yang kau benci sangat pada seseorang tu hilang .maybe kau benci dia sebab dia busuk sangat. tegurlah. dengan sopan .moga2 dia berubah. tiada guna kau umpat dan umpat. dosa dan dosa . maybe dia over sangat. tegurlah. dan berdoalah . insya allah dia berubah .kawan . kau tak sempurna. jadi jangan umpat dan cerita serupa kau ini sudah sempurna semua.

    kawan. aku mohon. aku sedih tgk si A dan si B di lakukan begitu. dan aku bertekad. aku akan berubah. tiada lagi perihal benci dan anti. tiada lagi.

    kau kutuk orang sebab kau rasa kau lagi bagus!podah!

    p/s : aku luah bukan aku nak cerita aku suci sangat. aku nak lari dari perihal benci dan anti ini. moga2 tiada lagi. amin.

    Thursday, February 10, 2011

    la tahzan.jangan bersedih.

    salam alaik.

    aku dah puas menangis.aku dah penat menangis.air mata mencurah curah keluar semalam.lepas abah call.abah cakap.aku kena bersabar.aku kena terima keadaan ni.aku kena banyak-banyak berdoa.emak aku.sudah ditahap kritikal.kanser paru-paru tahap empat.abah aku cakap sudah takda penawar.kecuali kimoterapi.dan semangat.semangat sajalah penawar untuh barah.

    hati aku sudah runtun.aku sedih.sangat-sangat.tak tahu nak cakap macammana dah.depan semua orang aku gelak2.tapi dalam hati aku tak henti debar.aku benci bila handphone aku bergetar.takut ada berita yang tak menyenangkan.ya Allah.tolonglah kuat dan tabahkan hamba mu ini.

    malam semalam masa mesyuarat DYC (dynamic youth club KMS )aku tak henti debar.debar tu datang dan pergi.dan bila aku kenang mak aku.aku tak boleh tahan.aku mahu pulang terus ke rumah.tapi aku takut.jika aku pulang dan menangis.ibu aku akan lagi sedih.tak boleh.barah kena ada semangat.dan terima kasih kepada Syafiah.bagi aku satu risalah.yang menguatkan semangat aku.terima kasih sangat2.la tahzan namanya.

    kenapa aku di uji?
    "apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, " kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji?dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka,maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta"
    al ankabut 2-3

    kenapa ujian seberat ini?
    "Allah tidak membenani sesorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
    al baqarah 286

    rasa kecewa?
    "janganlah kamu bersikap lemah,dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya,jika kamu orang-orang yang beriman"
    ali imran 139

    kepada siapa aku harus mengadu?
    "dan mintalah pertolongan (kpd Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat,dan solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-porang yang khusyuk"
    al baqarah 45

    bagaimana aku harus menghadapinya?
    "wahai orang-orang yang beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) , dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan)serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya ."
    ali imran 200

    apa yang aku dapat dari semua ini?
    "sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin,diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.."
    at taubah 111

    kepada siapa aku berharap?
    "cukuplah Allah bagiku,tiada tuhan selain Nya.hanya kepadaNya aku bertawakkal."
    at taubah 129

    aku tak dapat bertahan!
    "..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum kafir"
    yusuf 87

    aku mohon semua pembaca or pelawat belog ini.tolonglah.aku mohon.tolong doakan mak aku.tolong sangat2 dan sangat.dan kepada semua yang bagi mesej dan support aku.terima kasih.aku memang memerlukan korang.aku tak biasa diuji begini.

    Ya Allah.sembuhkanlah ibuku.aku mahu dia ada ketika aku terbang tinggi.dengan senyuman.dengan sihat dan sejahtera.aku mahu dia ada ketika aku berjaya mendapat segulung ijazah.dengan gagah dan gembira.aku mohon ya Allah.aku mohon.aku mahu dia ada.aku mahu dia ada.

    sudah.aku mahu solat hajat.tak guna menangis.bukan boleh bagi mak aku sihat pon dengan menangis.kepada Allah juga tempat bergantung.

    Sunday, February 6, 2011

    kawin muda kan best.

    salam alaik.

    yiah.aku selesema.ini mesti kes melambai-lambai tak henti2 kat kereta semalam atas felai over lah ni.haishhhh.aku masih di rumah.tapi dua jam lagi.aku atas tren key ti em.keretapi paling lembab.balik ke ko kolej mara soromban bumi panas.entah la apa nasib aku hari ini.kalo nasib baik .dapat duduk dengan selesa sambil menghirup udara aircond key ti em yang tak berapa nak berudara tu.kalo nasib tak baik.berdiri sampai seremban dengan mampatan aksi padat maksimum kalah iklan milo hiperbola. alah key ti em. takyah mengharap mewah-mewah sangat la.dapat bergerak dan sampai tu pon dah kira bersyukur. ye dak? key ti em oo key ti em. tiba2 aku mengeluh lagi dulu sebelum naik. sinetron biasa pengguna key ti em.aku rasa lepas ni kat iklan2 key ti em boleh lah pelawa iklan milo mampat maksimum tu join venture. dengan moto "kalau tak mampat tak usah naik" .

    ok.aku bukan nak cerita pasal key ti em sebenarnya.cerita pasal key ti em pon bukan ada perubahan.masuk tv dah berape kali.masuk paper pon dah naik basi.macamtu jugak servis nya.lembab.panas.dan mampat.emo betul lah cite pasal key ti em ni.aaaaa.ok.aku sedang menunggu sebuah lagi bungkusan dari cik adzwin fariza yang bermurah hati nak meminjam encik actionsampler beliau.

    ini actionsampler. :)

    saya encik actionsampler.comelkan saya kan kan kan?

    actionsampler?
    kamera lomo yang sungguh comel dan montel dengan berat 100gram.bersaiz segenggam tangan dengan empat lens di bodynya untuk membidik empat gambar dengan jarak masa antara satu lens ke satu lens ialan 0.22 saat.jadi empat gambar akan ditangkap bukan serentak.tapi lebih kurang satu saat untuk empat gambar.harus pantas!

    keunikannya?
    kamera murah dengan empat lens yang menepati kemahuan penggiat lomo untuk bersifat kreatif dalam membidik gambar.jadi orang yang guna camera ni kena pandai2 lah menggerakkan badan mencari subjek.hihi.

    senang ke nak guna?
    kamera lomo ini antara yang paling senang untuk digunakan.tak banyak setting sangat sebab shutter speed dan apperturenya telah pon difixkan.we just have to point and snap! point and snap!

    harga?
    dalam lingkungan rm150 ke rm200 sahaja.

    tada!


    ini contoh-contoh gambarnya.subjek atas sekali tu aku.ngahaha.gambar dari amirul hafidz.thanks ye shin!.ok.aku tak sabar nak tunggu kamera ni sampai kolej.ok.aku tak kemas barang lagi.ok.byeee.lomo on~!

    nak tahu lebih lanjut tentang actionsampler. sila tekan sini.

    p/s : headline kasi gempak.hhihi.takpe.nanti aku ulas pasal headline.byee.

    Saturday, February 5, 2011

    gua dah kata.sediakan payung sebelum hujan.sediakan minyak sebelum kontang.

    subjek kurang bernasib baik,kiri.-
    salam alaik.

    lu orang kena baca cerita ni sampai habis.peringatan sempena musim raya cina.

    "ni kalau takda minyak tengah2 hujan lebat atas felai over ni adventure jugak balik rumah ni."-hati anas.

    gua harini berbangga.sebab gua dah pecahkan rekod abang gua.sebagai anak yang paling banyak habis minyak atas jalan.masuk kes harini dah dua kali gua habis minyak atas jalan.ini menunjukkan bahawa gua memang power buat ayah gua naik minyak memandangkan minyak pon dah naik rege.

    petang tadi gua balik dari study grup dengan budak kolej gua,mimi kat mek D.eleh mimi.sukalah tu nama kau masuk.jangan risau.gua bukan buat kat tempat tertutup pon.jadi gua harap nama gua tak naik time mesyuarat lagi.kah3.ok.abaikan.petang makin larut.gua pon gerak dengan menaiki satria perkasa gua.hujan tadi memang ribut betul lah.memang haru jugak hujan dia.gua ada pengalaman dalam hujan ni.sebab gua test JPJ dulu pon time hujan.kekeke.

    masa naik felai over.gua dah setart rasa satria perkasa gua macam semput. ni kes banyak sangat minum air hujan ni.gua try test power.gua tekan minyak dalam2.tapi tak naik jugak.disebabkan gua memang byk pengalaman habis minyak ni.gua rasa simptom2 habis minyak dah dekat.lagipon lampu amaran tu pon dah lama merah.gua abaikan je.hihi.haih.gua pon rasa tak sedap jantung dan paru-paru.makin tinggi naik felai over.makin semput.sampai mati.gua malas nak setart balik sebab bagi gua.dari habis terus.biar tinggal setitik.setitik minyak bersamaan setitik peluh abang tukang keluarkan minyak.

    haishhh.gua dah agak dah.memang habis minyak lagi.gua malas nak try setart balik.nanti lagi meruntun hati remaja gua.jadi gua tengok henpon gua.cek kredit.tinggal 15 sen.kalo convert rupiah ada la dalam 200 rupiah kredit gua.bateri tinggal sepam dua nak habis.haishhh.nasib baik ada insan tersayang permata nilam gua tolong sharekan topup dia.mekaseh cik nurse.gua dah agak dah.kalo gua call ayah gua ni.mesti meletus gunung daik bercabang dua ni.tapi gua cool je.bila ayah gua angkat.ayah gua pon macam dah berpengalaman je dengar suara gua yang redup2 ni.

    jadi gua pon tersadai lah atas felai over dalam hujan lebat.bateri henpon ciput.dupdap gua time tu.gua pon keluarlah dari satria perkasa lalu melalukan aktiviti regangan dengan melambai macam mamat bangla kerja JKR.gua pon tersipu menyuruh kereta ketepi.macam ada pengalaman je lah gua suruh kereta semua ketepi.lama jugak gua melambai-lambai mesra.gua makin cuak takut bateri henpon gua mampus.memang melambai lah gua sampai pagi takut2 bapak gua tak dapat kesan gua.

    akhirnya.sang kelisa tiba.ayah gua muka sejibik macam haritu.harharhar.tapi yang gua pelik.dia suruh gua bawak kelisa.dia bawak satria.gua hairan.satria tu tengah nazak.macammana nak gerak.gua pon ikut arahan.gua pelik bila pulak ayah gua masukkan minyak? tiba2 satria perkasa gua gerak.haishh.gua memang rasa ajaib lah time tu.gua ingat dah mampus dah.maybe gua rasa dalam dua tiga meter lagi mampos lah tu.tapi tak mampos2 jugak! sampai kerumah akhirnya satria tu.

    ayah gua bukak pintu sambil tersenyum comel.rupa-rupanya minyak gua tak habis pon. =.= .gua yang termatikan satria perkasa gua atas felai over.sungguh memalukan.boleh masuk muka gua dalam majalah mangga ruangan maskulin minggu ini.macamlah malunya rasa!

    gua ada tips tuk lu orang bila nak mulakan perjalanan supaya tak jadi macam gua.

    1)dalam kereta mesti ada payung.kalau tak lencun seksi macam gua.
    2)bateri kasi cas sebelum jalan.henpon tu kasi ada kredit sikit der.
    3)tangan mesti dah strectching dulu incase lu kena lambai2 macam gua.
    4)jangan pakai makeup tebal2.nanti kena hujan cair jugak makeup2 lu orang.
    5)jangan memandai-mandai nak mintak bukan2 ngan tuhan!.kang makbul baru tahu.
    6)minyak kasi isi.

    hihi.

    p/s : gua sempat tangkap imej satria perkasa tengah2 melambai kat kereta2 tadi.nampak tak pengalaman gua? hihi

    Friday, February 4, 2011

    aku kena malu dengan justin bieber.

    salam alaik.

    baby baby baby uhhhh.
    baby baby baby uhhhh.
    justin bieber,separa lelaki.separa errr.
    baby baby baby uhhhh.
    "saya berharap dengan adanya six pack ini.akan menambahkan lagi gene-gene lelaki didalam badan saya.harap semua jantan-jantan di Malaysia tidak malu untuk jadi peminat saya.baby uhhh." - kompas.com

    p/s : demmm.baru sedar ni post ke 300th aku.pasal bieber? demm.patut pasal imam muda.

    apa itu lomography?

    salam alaik.


    artikel ini di harap dapat meluaskan pengetahuan orang ramai terhadap basic lomography dan analogue photography. :) 


    photo taken using a Lomography camera - Sprocket Rocket. I love this camera much!

    " no matter how cheap the camera is , how bad the design is , how old it is , how poor the technology is . human error is still the perfect cause of poor photos. "

    " a modern and expensive camera might contribute to production of a better photos but not a better story like the film camera did. "

    " once you roll . you can never turn back. once you snap .you can never get back. this is life .it's the truth. "

    " treat all cameras equally. like you want yourself to be treated equally by others. "

    L o m o g r a p h y .

    apa itu lomography?

    Soalan ini boleh dijawab dari pelbagai sudut dan perspektif sebenarnya.lomography ialah gerakan dan komuniti pengguna film camera yang gemarkan effect-effect kreatif. Lomography Society diasaskan seawal tahun 1992 oleh sekumpulan pelajar yang menggunakan kamera LC-A (LOMO COMPACT- AUTOMAT) dan sangat menggemari effect unik ,experimental, warna menonjol yang dapat dihasilkan kamera tersebut . sehingga kini , LC-A ialah kamera yang sangat symbolic dengan asal usul penubuhan Lomographic society. kini , ibu pejabatnya terletak di Viena , Austria .Boleh dikatakan banyak negara di dunia ini sudah ada komuniti rasmi Lomography sendiri di negara mereka , tak lupa kini sudah bertapak di Malaysia.

    Lomography juga sebenarnya ialah sebuah jenama.jenama untuk camera-camera film dan analog.hasil gambar dari kamera-kamera Lomography tentunya ada trademarknya sendiri , iaitu warna striking , gambar-gambar yang kreatif dan unik..tapi disebabkan kekuatan jenamanya , Lomography tidak lari dari jenama-jenama lain seperti Maggie dan Polaroid. dimana kekuatan nama dan marketingnya mengatasi jenama lain lalu menjadi sebuah "term" yang biasa digunakan untuk merujuk kepada analogue photography, yang khusus menggunakan toycamera , disumbat dengan seketul film dan sangat terkenal dengan trademark pada effect warna yang dihasilkan.



    sebagai analoginya , kalau orang nak makan mee segera.kebanyakan orang ,tidak kira brand apa pun yang dia ngap di mulut , dia mesti akan sebut begini ,

    "aku rasa nak masak maggie la"- sambil ambil se-pek mee segera jenama mamee.

    dan asalkan kamera tu boleh keluarkan instant photo.tak kira jenama apa pun semua dipanggilnya "Polaroid".semua bekas makanan pun akan dipanggil Tupperware padahal Tupperware ialah brand bekas.biasa orang kita akan memanggil semua film sebagai "Kodak" walaupun "Kodak" juga ialah brand.begitu juga Lomography.bukan semua camera analog ialah camera Lomography tapi semua camera Lomography ialah camera analog.


    secara mudahnya dan bahasa rakyatnya bagi saya Lomography itu ialah satu cabang seni kreatif fotografi yang menggunakan kamera-kamera film sama ada toy camera, antique film camera atau apa-apa jenis sekalipun film camera dengan effect dan keistimewaan tersendiri yang disumbat dengan film-film unik tertentu untuk menghasilkan foto-foto yang unik dan lain dari kebiasaannya.menangkap objek objek kebiasaan dan menjadikannya luar biasa.gambar dengan warna pekat dan vignette melampau.itulah pengertian lomography bagi saya.


    taken with LOMO LCA.



    jadi bila saya menggunakan term kamera lomo dalam post bawah ini , secara mudahnya untuk bagi orang faham ialah ia merujuk kepada kamera film , toycamera dan apa-apa saja yang analogue camera walaupun pada dasarnya , bukan semua camera analog ialah camera Lomography tapi semua camera lomography ialah camera analog.

    tak faham? baca dua kali.hihi.

    jika nak tahu lebih mendalam tentang definisi lomography boleh je official sitenya sendiri.

    http://www.lomography.com/about/timeline . kalau malas mohon skip dan teruskan mengunyah keropok untuk mengelak dari mengantuk.

    susah ke nak guna kamera lomo atau kamera analog ni?
    sebenarnya kamera lomo amatlah senang untuk digunakan.Lomographer yang baru nak mencuba cuma perlu tahu basic nak sumbat film dan basic nak tekan punat di kamera.ahaha.begitulah mudahnya.tak lupa juga beberapa tips-tips yang wajib dipatuhi untuk menghasilkan sekeping gambar yang kreatif.kebiasaannya binaan kamera lomo atau kamera analog sangat simple.tidak complicated dan memeningkan kepala.tetapi segalanya manual.tidak ada skrin sesentuh mahupun digital ok?apa yang uniknya ialah setiap kamera lomo berlainan jenis dari yang lain.jadi semuanya mempunyai keistimewaan tersendiri.terpulang kepada Lomographer untuk menggunakan kamera mana yang berkenan.

    ibarat kalau korang main game Pokemon , lain Pokemon ada kuasa yang berlainan. amboih sampai ke Pokemon analogi aku.


    lomo fish eye 2 . comel kamera ni. hihi

    mahal ke kamera lomo?susah tak nak dapat dan beli?
    dari segi kos,kamera lomo boleh dikategorikan murah atau sedap lagi , affordable.dengan rm100 pun korang dah boleh dapat seketul lomo yang sangat comel dan berguna.harga kebiasaan sebuah kamera ialah sekitar rm100-300.ada juga yang mencecah ribuan ringgit.harga semestinya mengikut jenis kerana setiap kamera lomo ada ciri-ciri yang tersendiri.sekarang ni pun dah senang nak dapat.dah banyak kedai-kedai lomo yang dibuka .tak pun beli saja secara online.kedai yang ada menjual lomo ialah antaranya Photocraft di Sunway Pyramid , The Clickshop di Pavilion , One Utama dan Petaling Jaya. bagi saya ,beli online lebih mudah.tapi harus waspada dengan harga yang kadang-kadang mencekik.cari yang betul-betul boleh percaya seperti ROFLCAM dan Theclickshop.cuba cari di facebook ye?

    dekat mana nak cuci gambar?
    sudah tentunya dikedai gambar.takkan mungkin di kedai jual ikan.haha.tapi kebiasaannya sesetengah kedai gambar akan letak harga mencekik darah kepada sesiapa yang tak tahu harga average untuk processing film.aku sendiri pernah kena sampai rm25 untuk satu roll film.itu mahal melampau.kita ada pilihan sama ada nak develop dan produce gambar-gambar itu ataupun develop dan scan ke dalam c.d .ikut gerak hati la.haha.tapi ada kedai yang tidak menyediakan perkhidmatan untuk scan ke dalam c.d jadi kedai akan produce gambar tersebut dalam bentuk 4R.

    saya lebih gemar untuk suruh kedai develop dan scan masuk dalam pendrive . bila ada bajet lebih , baru produce balik gambar tu .sebab atleast gambar tu dah secure dalam simpanan kita.

    apa yang best pasal kamera lomo dan kamera analog?
    lomo camera ialah camera yang sesuai bagi penggemar seni fotografi dengan bajet yang rendah.bagi saya gambarnya istimewa.gambarnya mengembalikan nostalgia.warnanya.saturasinya.komposisinya.sangat lain dari kamera digital.kita cuma ada semaksimumnya 36 kali cubaan untuk menekan.lepas ditekan.tidak dapat di-delete seperti digital camera.dan ketika itulah keterujaan akan mula meresap.eksaited bila tunggu filem di-develop.dan bila hasilnya tiba.teruja bila tengok gambar-gambar yang kita inginkan menjadi.dan kamera lomo memang dicipta untuk kejutan.kadang-kadang gambar itu biasa saja.tiba-tiba jadi lawa.hihihihi.excitement! kamera lomo yang murah juga boleh menghasilkan efek gambar yang cantik tanpa perlu pon di edit guna picasa atau photoshop.


    camera : Lomography Action Sampler.

    dengan kamera lomo jugak.kita boleh buat macam-macam modification sendiri sesuai dengan konsepnya iaitu kreatif fotografi.boleh ubah itu dan ini.boleh tambah itu dan ini sesuka.ada film yang diletak dalam peti sejuk selama dua hari.dan ada juga yang direndam dalam air coke.ada juga lomographer yang melakukan ubahsuai kepada kamera-kamera mereka.ada byk lagi pengubahsuaian yang boleh dilakukan di rumah dengan harga yang sangat murah.kamera lomo itu milik kita.kawan baik kita. 



    camera : zenit TTL  , kamera antik zaman Soviet


    camera : Lomography Fish Eye 2 , camera dengan lens fish eye


    camera : unbrand aquapix camera ,toycamera waterproof berharga rm30.kalau diletak dengan film yang betul , gambar akan menjadi.


    camera : LOMO Smena 8m. kamera lomo Soviet yang boleh menempek gambar atas gambar(Multiple Exposure)

    lomowall?apakah?
    para penggiat lomo biasanya menjadikan hasil2 karya mereka sebagai wall di bilik tidur ataupun bilik mandi.mengikut kesesuaian feng shui.gambar2 ini akan ditempek ke dinding dan menghiasi seluruh dinding dengan gambar dan karya2 kreatif hasil kamera lomo.lomowall memang menarik.ini contohnya :


    ehsan google .

    cabaran yang dihadapi lomographer atau analogue photographer?
    kena perli dekat kedai gambar?itu biasa.ada seorang Apek ni pernah gelak berdekah-dekah bila aku cakap aku nak cuci gambar dari kamera plastik mainan.dia gelak dekah dekah hampir guling sambil cakap kamera aku tiada nilai.DSLR baru ada nilai katanya.dah la boroi apek tu.ok takda kena mengena.haha.itulah yang dihadapi Lomographer.tapi itu sebenarnya rare case aje.ada sesetengah film yang susah nak dapat.dan kadang-kadang terlalu mahal bila nak di-develop.kadang-kadang gambar yang kita harapkan lawa tiba-tiba over gelap dan over terang.kadang-kadang nak tunggu film siap diproses pun sampai makan berhari-hari.ha biasalah tu.itu antara cabaran yang dihadapi oleh lomographer.

    ada masa depan ke seni ni?
    bukan soal ada masa depan ataupun tidak.tapi soal kepuasan.seorang Lomographer biasanya mengharapkan kepuasan dari gambar-gambar yang ditangkapnya dan tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada itu.Lomographer biasanya seseorang yang melihat gambar dari sudut berbeza.melihat gambar dari perspektif seni dan bukan sekadar gambar.




    kamera lomo kan guna film,baik guna DSLR.boleh delete-delete gambar yang tak lawa.
    untuk membandingkan kamera lomo , kamera film dan kamera DSLR bagi aku perbandingan yang tidak adil.masing-masing ada kelebihan tersendiri.dan masing-masing ada kelemahan tersendiri.terpulang kepada setiap individu.Lomography pada saya lebih kepada seni kreatif.saya tidak mempunyai bajet besar untuk membeli DSLR tapi saya suka menangkap gambar.jadi apa saya buat? laburkan duit pada seketul kamera plastik dan menggunakan ia sebaiknya,kerana saya yakin , toycamera yang harganya rm100 pun boleh menghasilkan gambar yang berkualiti.



    komuniti lomography di Malaysia?
    komuniti lomography dan penggiat film analogue semakin berkembang pesat di Malaysia.antara komuniti-komuniti lomography yang aktif ialah Effekt a.k.a Lomokids dan juga the Lomorangers.tidak lupa juga group seperti Smelly Plastik Fotography group bagi yang betul-betul serius dalam analogue photography .sila ke facebook dan taip saja nama-nama komuniti ini.komuniti lomo sangat mesra.mereka kerap mengadakan perjumpaan dan bertukar-tukar idea tentang teknik dan juga skill seseorang mendapat gambar yang mantap menggunakan kamera yang kosnya tidak seberapa!

    akhir kata ,dont think.just shoot!

    10 lomography golden rules.


    1. Take your camera everywhere you go.
    2. Use it any time – day and night.
    3. Lomography is not an interference in your life, but part of it.
    4. Try the shot from the hip
    5. Approach the objects of your Lomographic desire as close as possible.
    6. Don't think! Just Shoot (also the credo of Lomography).
    7. Be fast
    8. You don't have to know beforehand what you captured on film.
    9. Afterwards either.
    10. Don't worry about any rules


    tak tahu macammana nak bermula dengan lomography? tekan sini.
    http://kumbangterbang.blogspot.com/2011/12/lomography-getting-start-1.html

    for more information . visit lomography website. tekan sini

    p/s : DSLR pon best.contoh nya gambar diatas diambil menggunakan DSLR.tuntas dan pantas.


    p/s : semua gambar diatas ialah karya-karya saya.jika ada sebarang soalan.boleh kemukakan di facebook saya.jangan malu-malu.lomography for all!

    Thursday, February 3, 2011

    i wish and i miss.

    i WAS cute.
    salam alaik.

    oh.i wish.
    if i can smell the moment one more time.
    oh.i wish.
    if i hear the shout out loud one more time.
    oh.i wish.
    if i can smile freely in the air one more time.
    oh.i wish.
    if i can jump as high as i can one more time.
    oh.i wish.
    if i can feel the warm evening one more time.
    oh.i wish.
    if i can run and run in the rain one more time.

    like i did.
    when i was 6 years old.
    when i was 7 years old.
    until form two.
    time passing by.days by days.years by years.
    all those grass is still there.
    green but yet.no more laugh and tears.
    of me.of me.of me.

    i miss the old playground.i miss all those swings.
    i miss 5.00 p.m everyday back to ten years past.
    i miss the small drain where id been catching all the berudu.
    i miss the small bench.place by which all the out of tune guitars were played.
    by me.and myfriends.

    it is true.when we grow up.
    we will say goodbye to all those things.
    tamiya.beyblade.roundess.kejar-kejar.polis sentri.
    and we will say hye to new things.
    exam.exam.study.exam.study.exam.
    we say hye.and we say goodbye.
    continuosly.in every second of my life.
    goodbye chillhood.
    hello maturity.
    chillhood wont be back again.
    and the memories are there.
    deep in my heart.
    : ) : )


    p/s : tengok kanak2 riang main layang-layang kat taman metropolitan tadi buat aku rasa nak jadi kecik balik.zaman aku pernah jadi jambu air bukan jambu batu.tapi bila time kecik.nak jadi besar pulak.harharhar.

    dari paint ke adobe.

    tulisan kucing penulis.
    salam alaik.

    once upon a time.seorang budak lelaki sungguh jeles melihat bertebaran header2 belog yang sungguh mantap dan wow wow bila dia memulakan operasi stalking kira-kira dua tahun yang lepas.pada ketika itu.dia berumur enam belas tahun.masih hingusan.adobe photoshop? apa itu.katanya dengan suara sudah garau.lalu dia meminta seorang kawan maya nya untuk menolong beliau membuat header agar bertambah seri dan berlemak manis belog ini.lalu hasilnyaa.

    header pertama belog ini direka oleh illy.illy.sila baca pos ini.terima kasih buat header yang sungguh montel ini.selepas sekian lama header tidak ditukar.pemilik belog setart bosan.tapi dia tiada bakat dalam editing-editing ini.
    mengedari pentingnya software paint dalam laptop selain digunakan untuk main-main crayon.header pertama yang beliau buat just guna paint.almaklumlah.tak pandai lagi guna2 ardorbe phortorshorp time zaman muda-muda dulu.hehehe.kerana terlalu dull.dia telah mengerah segala punat-punat yang boleh ditekan di adobe.lalu terciptalah header di bawah ini.

    ha.gambar ini ditangkap oleh amin jabar dan mendapat kelulusan beliau untuk dijadikan header belog.penulis menutup muka tanda muka bertambah jambu.batu.ketika ini belog si penulis bertemakan robot dan manusia.ceh.bajet.penulisan entah hapa-hapa.header lebih-lebih.ekeke.ada hal apa?

    header ini pula gambar ditangkap menggunakan camera zenit TTL.tidak diubah warna serta tona.cuma ditambah caption diatasnya.penulis rasa header ni antara yang paling dia suka.kerana simple tetapi unik.itu bagi dia.bagi sesetengah orang pula mengatakan header ini meniru freemason.haihhh.

    header ditukar lagi.gambar ini dari amin jabar.diedit menggunakan software poladroid dan ardobe phortoshorp.penulis suka header ini kerana gambar ini real dan bersahaja.penulis sedang berkain sarong.dia pakai boxer.hihihi.

    merasakan header beliau terlalu besar.beliau menggunakan gambar hasil kamera tiga perpuluhan dua mega piksel nokia 5530 ini untuk dijadikan header.ditambah caption dan diedit serba serbi menggunakan photoshop.kembali kepada header simple sahaja.hihi

    dan.

    dan.

    dan.

    dan.

    beliau rasa.beliau nak tuka header lagi.

    dan.

    dan.

    dan.

    TADA!

    *bom bom bom bom.bunyi mercun tander kelap.bom.bom.bom*

    menggunakan kamera lomo mata ikan dan seperti biasa di edit menggunakan photoshop.hihihi.penulis suka kedua-dua subjek ini.kakinya gebu dan berotot serta berteknologi nano.bagi penulis.tiada salahnya kita menghias belog ini.setidaknya sejuk mata lensa memandang walaupon penulisannya tidaklah sejejari runcing mana. : D

    p/s : ada header yang tidak sempat di save. sob3. kenangan dalam berblogging terletak pada headernya. falsampah si penulis. tak boleh pakai. hihi.